Лавров: Вашингтон възнамерява да раздроби Сирия на части

САЩ смятат да раздробят Сирия, заявява руския външен министър Сергей Лавров, въпреки уверенията на държавния секретар, че единствената им цел в региона е борбата с терористите. Тези намерения се потвърждават от плановете на Вашингтон за създаване на зони за гранична безопасност под контрола на "Сирийските демократични сили", казва Лавров, цитиран от руски медии в понеделник, 15 януари.

Тези планове са в разрез с заявленията на САЩ, че операцията "Непоколебима решителност" в Сирия и Ирак е насочена изцяло към борбата с тероризтите от Ислямска държава. По думите на Лавров, държавният секретар Рекс Тилърсън и неговия предшественик Джон Кери нееднократно са го уверявали, че САЩ и американските спецчасти унищожават само терористи. Според Лавров действията на САЩ сега показват, че те не желаят да запазят териториалната цялост на Сирия.

Новата американска инициатива за съдаване на гранини зони съвместно със "Сирийските демократични сили" по същество е обособяване на огромни територии по турско-иракската граница, достигащи на изток до Ефрат. Обявяването, че тази зона ще бъде контролирана от групи од ръководството на САЩ е много сериозен въпро, който предизвиква опасения, че е поет курс към разделяне на Сирия.

На ежегодната Голяма пресконференция, руският външен министър заявява и, че "Тези стъпки се предприемат от американските власти без да произтичат от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН или тези договорености за създаване на зони на сигурност, които бяха постигнати по-рано на Женевските преговори".

Сергей Лавров подчертава, че  Русия, както и Турция, и Иран, ще очакват "подробни разяснения" от САЩ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини