Известен сръбски политик убит в Косово

Лидерът на Гражданска инициатива "Сърбия" Оливер Иванович е убит днес в Косовска Митровица, пише вестник "Блиц", позовавайки се на адвоката на известния политик, информира ТАСС.

Изглежда, че той е убит на място. Към момента знаем, че е получил пет огнестрелни рани. Той незабавно е бил откаран в болница и лекарите са се опитали да го спасят, но не са успели, каза адвокат Небойша Влаич.

Адвокатът поясни пред АП по телефона, че Оливер е издъхнал в 9,30 часа тази сутрин.

Сръбски медии съобщават, че неизвестни нападатели са открили огън по Иванович пред централата на партията.

64-годишният е един от ключовите политици в доминираното от сърби Северно Косово - бивша сръбска провинция, където напрежението остава високо десетилетие след обявяването на независимост.

Косовски съд осъди Иванович за военни престъпления по време на войната през 1998-1999 г. Той получи 9 г. затвор, но през февруари 2017 г. присъдата бе отменена и започна нов процес, който все още продължава.

Междувременно президентът на Сърбия Александър Вучич е свикал Съвета за национална сигурност на страната.

След новината за убийството сръбската делегация е прекратила преговорите в Брюксел и се е върнала в Белград за свикване на среща на Съвета за национална сигурност. Делегацията е прекратила диалога с Прищина в белгийската столица. 

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини