Община Ардино с приз в областта на туризма

Община Ардино бе отличена с престижна награда в конкурса „Най-добри европейски ЕДЕН дестинации - селекция 2016“, организиран от Министерство на туризма. Тя е класирана сред 31 общини в България, които участваха в националния конкурс за малко позната дестинация за културен туризъм и е сред избраните пет дестинации. Кметът Ресми Мурад получи отличието, което му бе връчено от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, на официална церемония, състояла се понеделник в „Гранд хотел София“ .

Община Ардино е единствената от Южна България, която получава високото отличие. Дестинацията победител е община Ямбол, а четирите подгласници са община Мездра, община Ардино, община Драгоман и община Чавдар.

По време на церемонията по награждаването фолклорната група за родопски песни към Народно читалище  „Родопска искра“ в Ардино изнесе кратка програма, с която  пресъздаде традициите на фолклора в община Ардино.

През годините община Ардино реализира мащабен проект по Оперативна програма „Регионално развитие“, който включваше реконструкция и рехабилитация на пътя за Дяволския мост, както и реставрация и консервация на самия мост. Освен новата 4-5 км пътна отсечка е извършено реставриране, оборудване и експониране на тракийското светилище „Орловите скали" и Барутчийницата в Ардино, ремонтирана е и сградата на Общинския музей.

В края на 2017 година бе реновиран заслонът-беседка на Дяволския мост. Изграден бе калдъръм за подход към моста, а целият средновековен мост бе осветен. Сега посетителите могат да се насладят и на нощния изглед на Дяволския мост.

В сградата на общинския музей функционира посетителски информационен център. Тук посетителите получават необходимата информация и услуги. Предоставят се велосипеди и ски, рекламни материали и най-различни сувенири.

Община Ардино ще продължава да полага усилия за развитието на туризма и през настоящата 2018 година.

На територията на община Ардино са запазени материални следи от древни епохи и култури. Южно от Ардино по протежение на стария античен път могат да се видят загадъчните „Орлови скали” – стотина отвесни каменни ниши с култово предназначение, издълбани на недостъпно място по времето на траките. Орловите скали са предизвикателство за любителите на пешеходния туризъм и за фото снимки.

Символът на Ардино Дяволския мост е сред най-впечатляващите архитектурни шедьоври у нас, построен в началото на 16-ти век по заповед на султан Селим първи. До него водят асфалтиран път и туристическа екопътека, а за търсачите на силни усещания се организира тур с велосипеди. Бреговата ивица е идеална за пикник, плаж и риболов.

Туристическият комплекс „Белите брези” е естествен резерват на белокора бреза, подходящ за лечение на белодробни и алергични заболявания. Обявен е за курорт с национално значение.

На територията на родопската община се намират още средновековните крепости „Кривус”, „Калето” и „Патмос”. А в землището на Любино, между Давидовска река и река „Арда” се намира природната забележителност „Хладилника”.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини