Как психолозите се справят със стреса (видео)

Психолозите обикновено помагат на другите да намерят решение на проблемите си. Но как се справят самите те, когато имат проблем? Както всички хора, психолозите са подложени на стрес. Запознайте се с някои от методите, които те прилагат, за да се справят със стреса.

1. Записвайте всичко, което ви идва наум

Джон Дъфи, клиничен психолог и автор книги за възпитанието на тийнейджъри казва, че записва, за да се освободи от стреса. Мисли, ситуации, идеи за бъдещи статии - записва и структурира всичко, което минава през ума му. Този творчески процес е ефективен, защото така главата му се прочиства и напрежението спада, След това може да види нещата под нов ъгъл.

2. Сгответе и бъдете крайно стриктни при избора на продуктите

Мнозина се тъпчат, когато са стресирани. Но психотерапевтът, писател и преподавател Джефри Самбър при стрес подхожда към храната като естет.

"Когато съм нервен, обичам добре да похапна. Но това задължително трябва да е здрвословна храна или ново за мен ястие. Дълго обикалям по магазините, за да избера необходимите продукти, нарязвам ги много старателно, приготвям и изяждам с наслаждение. Често споделям резултата във Facebook, за да се похваля на приятелите ми".

3. Напрегнете всичките си мускули

Психотерапевтът Кевин Чапмaн исползва метод, наречен прогресивна мускулна релаксация, разработен още през 1920 год.

Това действа на принципа, че след всяко силно напрежение идва силно отпускане.трябва да се напрегнат мускулите за 10 секунди, през следващите 20 секунди - фокусиране върху чувството на отпускане. 

Има разработени 200 упражнения за всички групи мускули, но изпълнението на 16 е напълно достатъчно.

4. Реагирайте правилно или не реагирайте въобще

Психологът Сюзън Краус Уитбор не се бори със стреса, а се опитва да го избегне. Тя има мантра, която повтаря при стресова ситуация: "Не мога да променя ситуацията, но мога да променя моята реакция на нея"

Позитивната реакция на негативно събитие не само помага да се избегне стреса, но и дава опит, ако приемем, че преминаваме през изпитание и се учим от грешките си. 

5. Спрете потока на мисълта

Психологът Мартин Силигман  препоръчва прост и много популярен метод, за да изхвърлите нежеланите мисли, които не ви дават покой. Плеснете с ръще и кажете на висок гла "Стоп! Ще мисля за това по-късно". Можете да сложите ластичка на китката си и да се пляската с нея или просто да се ущипете, за да спрете хода на мислите си. Физическите дразнители прекъсват омагьосания кръг на мислите и отлагат проблема за известно време. постарайте се да насочите вниманието си към интересен предмет или занимание дотогава.

6. Отделете един час за удоволстеие

Психотерапевтът Ейми Пшеворски съветва да си дадете определен интервал от време, в което да правите само това, което искате. Четете, рисувайте, изяжте нещо вкусно, важното е да правете само това, което ви се иска на вас (не това, което сте планирали да свършите, защото така трябва или защото някой друг ви предлага). Никаква работа, никакви задължения, негативни мисли или каквото и да е, което би ви развалило настроението. Това е особено трудно за работохолици, които непрекъснато пришпорват себе си. Те считат, че изпълнението на задълженията или постигането на резултата в това, с което са се захванали, е основната им лична цел и тяхно главно удоволствие.

7. Стимулирайте нервите

Малко необикновено е, но действа. Метоът се основава на физиологията. Терапевтът Тони Бернхард съветва няколко пъти да прокарате върха на показалеца си по устните. Движението засяга нервните окончания на повърхността им, стимулира парасимпатичната нервна система и помога да се успокоите бързо.

8. Изпробвайте различни класически методи.

Всички те могат да помогнат. 

Клиничният психолог и автор на книгата "Живот с депресията" Дебора Серани при стрес се стреми да даде на организма си това, което той иска. Използва всичко, което би предизвикало чувствата ѝ - например да поседи в колата и да слуша джаз по радиото, да рисува, да лежи в гореща вана или да пие горещ изискан чай.

Терапевтът Джойс Мартър използва метода, практикуван от анонимните алкохолици - заема с нещо продуктивно. например да разчисти работното си място,да измие чиниите или да подреди албума - неща които веднага дават видим резулта, но и помагат да се откъснете от проблема.

Психологът Сюзън Нюман смята, че най-добрият антидепресант е разговорът с приятели.

Доктор Стефани Саркис прави йога, спортува или просто спи, когато реши, че трябва да прочисти главата си от мисли. 

Основният принцип за справянето със стреса не е много различен от молитвата на теолога Райнхолд Нибур.

Господи, дай ми смирение
Да приема нещата, които не мога да променя,
Смелост да променя онези, които мога да променя,
И мъдрост да различа едните от другите.

Дари ме с търпение за нещата, които изискват време,
Благодарност за всичко, което вече имам,
И толерантност към хората с различни проблеми

Абстрахирайте се за известно време от проблема и от всеки източник на неспокойство. Вие имате решение според силите си, дори то да е да се оттеглите победен. Просто дайте време на тялото си, за да изплува вашето решение, каквото и да е то. Едва след това ще сте готови да продължите, вероятно по-силни отпреди.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини