Крайно време беше: Престъпленията на комунизма влизат в учебниците

Изображение 1 от 4

    Българските ученици вече ще изучават тоталитарното минало на страната. Но не само като някакъв исторически период, а ще научават и за престъпленията на комунистическия режим - една революционна промяна, според И. Бедров.

    От едно кратко съобщение на Министерството на образованието преди дни научихме, че са утвърдени и публикувани новите учебни програми за 10-и клас. Наред с новостите в природните науки, литературата и изкуствата, съобщението изрежда и новите понятия по история, където след много други се появява думата “комунизъм”. Промяната обаче е революционна и това определение изобщо не е пресилено. За първи път учебната програма, която е задължителна, казва на учителите по история, че трябва да обясняват на децата за комунистическия режим, култа към личността, народния съд, репресиите и лагерите.

    Промяната е революционна, защото 29 години след свалянето на Тодор Живков и края на еднопартийния режим на БКП, българските ученици знаят за онзи период само това, което чуват у дома от родители, близки или роднини. Така много млади хора не знаят нищо за годините от 1944 до 1989, а някои са придобили “розовите очила” на своите носталгични баби и дядовци, привърженици на Комунистическата партия. Резултатът е, че когато изследователският център “Тренд” попита през ноември “В кой период бихте искали да живеете”, 41% от анкетираните посочиха годините на комунизма.

    Кое точно е новото?

    Комунистическият период и досега присъстваше в някои учебници по история, но точно като период - без понятия като “Народен съд” и “Възродителен процес”, без зависимостта от СССР и без характеристиките на тоталитарната държава. Комунизмът присъстваше в някои учебници, но това зависеше от конкретните автори - сега е част от задължителната програма и това трябва да бъде отразено във всички следващи учебници.

    Учениците сега ще се запознават с “ролята на СССР за налагане на комунистическия режим”, “култа към личността”, “едноличната власт на Тодор Живков”, “политически терор и репресии”, “съпротива срещу комунистическия режим”, “политиката на БКП към българите от Пиринска Македония”, “дисидентски прояви”, както и “технологичното изоставане на България спрямо Запада”. В час ще се обсъждат понятията “диктатура на пролетариата”, “насилствено коопериране”, “репресивен апарат”, “изселване”. Всичко това е качествено ново и ще премахне един срамен за страната ни факт: България бе единствената сред бившите комунистически държави, които днес са в НАТО и ЕС, където тоталитарното минало не е подробно изучавано в училище.

    Как се стигна дотук?

    Включването на комунизма в учебната програма не стана от само себе си. През 2014 г. проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България написа петиция за това. Тя бе подкрепена от свои колеги, граждани и политици. Трима президенти застанаха зад каузата - Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и покойният д-р Желю Желев. Съпротивата срещу тази промяна бе огромна - както от самата образователна система, която по принцип приема трудно всяко нововъведение, така и от историци с по-леви убеждения, които са склонни да оправдават престъпленията на комунистическия режим.

    Има и гласове против - някои историци изразяват недоволство, че този период е представен в негативен контекст. Други им отговарят, че нима нацизмът се представя някъде в позитивен контекст? Припомнено бе също, че от 2000 г. в България действа закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

    Без спорове не може - това също е част от демокрацията. По време на обсъждането е имало и компромиси: от програмата са отпаднали “съветска окупация” и подготвяното присъединяване на България като шестнайсета република към СССР. Промяната обаче е факт и тя наистина е значима. Така след още едно поколение може и да не се стряскаме, че повечето българи свързват комунизма преди всичко с работа, спокойствие, безплатни здравеопазване и образование и икономически подем, и като че ли са забравили за отнетите човешки права, убийствата без съд и присъда и национализацията.

    Източник: дойче веле

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (21)

    • 1
      Oo
      oooo, от кога чаках това
      13 -12
      14:01, 19 яну 2018

      Браво

    • 2
      ВБ
      В България
      22 -13
      14:01, 19 яну 2018
      В България никога не е имало комунизъм. Какви историци какви президенди когато не познават строевете на държавите. Нима сега няма диктатура. С какво право Борисов дава едни 100 милиона на полицията без решение на НС и то след като бюджета е приет. Ами разпуснете НС след като всичко решава Борисов. Лошото е и другото, че след като се знае лошото и хубавото в отделните строеве не се извлича само хубавото, а се върви по утъпканото и се повтарят грешките. Умният човек греши, но не повтаря грешките си. Какво от това, че ще се напише като сами отглеждаме диктаторите си.
      • Ко
        комунизъм
        18 -10
        14:35, 19 яну 2018
        Може и да е нямало, но така се наричаше партията, която управляваше 45 години - Българска комунистическа партия. На нея се дължи и опорочаването на иначе достойната за мечтите на всеки идея. Всеки партиен секретар можеше да направи всякакво безчинство в името на тази идея. Привилегиите, давани от "нашата партия" на "наши хора" са причина за пъшкането им до ден днешен, както и за заблудата на маса мизерстващи, че някой е длъжен нещо да им даде, ако му се предложат. И който пречи, може да му се вземе всичко.
      • Ма
        мастикаджия
        7 -4
        15:21, 20 яну 2018
        А престъпленията на ГЕРБ кога ще се изучават?
    • 3
      Ха
      Хасковлия
      13 -10
      14:55, 19 яну 2018
      А , щом е от хамериканският университет, значи трябва да я слушаме.
      Само на един въпрос искам да ми отговори ,професор Евелина Келбечева - тя в коя държава учи , и стана професор?
      А щом е препечатка от Дойче Веле, значи всичко е истина!!!
    • 4
      Ра
      Ран Босилек
      8 -9
      20:23, 19 яну 2018
      Предполагам че тозе КЕЛЕШ Ив Бедров е роден след 1944 г ползвал е заедно с родителите си облагите на социализма изучил се и сега като ветропоказетел сочи вятър на запад Изключително л**** И тая Келебекева и тя кой я зная каква ПРЪДЛА е но и тя ллае ли лае пиклата му с пикла
    • 5
      ВБ
      В България
      8 -8
      20:52, 19 яну 2018
      Какво от това, че партията се е наричала комунистическа. Това не значи, че и строя е комунистически. Строя е етап на развитие на държавата. Беше социализъм. Но как скачат новоизлюпените професори които не знаят новата ни история, включително и цитираните президенти. България сключва съюз с Германия и се включва в оста Рим-Берлин-Токио и фактически е от страната на загубилите войната. Добре, че Съветският съюз включва Първа българска армия в състава на Трети украински фронт, което заличава неправилната политика на фашисткото правителство у нас до 1944 г. Страните победителки сформират съд за търсене на отговорност от виновниците от ВСВ. Такъв съд е създаден и у нас. Нима оправдавате действията на полиция и армия която е рязала партизански глави, избиване на деца. Не са помилвани и велики поети, Никола Вапцаров, Гео Милев. Ами Септемврийското въстание. Шлепове пълни с хора и издавени в Дунав. Кой обезглави Министър-председателя Александар Стамболийски? Коя европейска страна е направила този нечовешки акт. Вярно, след __9-ти Септември, по време на Народния съд са избити без съд и присъда известни хора. След всичко, това трябва ли да се дава приоритет на едните жестокости, а да се прикриват другите. Всичко лошо и нечовешко трябва да се осъди и не трябва да се повтаря. Защото тази омраза съществува и днес. Една партия мрази до смърт членовете и симпатизантите на другата партия сякаш са друг народ. И до днес са актуални думите на Антон Страшимиров в романа си "Хоро"- Клаха народа, както турчин не беше го клал. Прочетете го. Препоръчвам го горещо на уважаемите споменати Президенти и професорката. Мисля, че по този начин както се представят нещата, разединяват нацията ни. Трябва да се обединим и никога вече да не се допускат кръвопролития без съд и присъда.
      • То
        точно в България
        6 -4
        21:31, 19 яну 2018
        Много подло е да се цитират убитите големи имена преди 9-ти 1944 г. (между другото Вапцаров, не е осъден заради поезията си, която уважавам и помня все още много негови стихове, а заради замесването си в бомбен атентат при който загиват петима железничари, заради доказаните пари, получавани от комунистите, в т.ч от СССР), а някак с половин уста да се споменава, че имало и убити и след 1944 г, когато става дума за хиляди хора. Да, имало е буквално лов на вещици, покрай полицейски служители, са убити хора допринасяли с труда си и знанията се на България. Избити от разни комунисти (разбирай мързеливи, злобни и некадърни хора, каквито са и до ден днешен - само ми покажете днес социалист, който работи нормална работа, или има нормален бизнес). И какво става след това - нима не си спомняте огромното изоставане от нормалните страни - с режим на тока при действаща АЕЦ, липса на тоалетна хартия, опашки за банани и маслини, чакане с по 10-15 години за кола (т.е. руски таралясник, зле изкопиран от западен автомобил)
    • 6
      Ге
      Георги
      11 -9
      21:26, 19 яну 2018
      След години пък нашите внуци ще учат как една неграмотна мутра криминален престъпник е управлявал България и я е превърнал във феодално владение и как сме били под американско робство и как едни бюрократи от разпадналия се измислен Европейски съюз са покровителствали това мафиотско управление. Който каквото и да Ви говори през комунизма хората в България живееха добре, нямаше стрес и напрежение. Каквото и да пишете в измислените си учебници не можете да изтриете от съзнанието на народа хубавите неща от комунизма. Те се предават от поколение на поколение. Пет века сме били под турско робство и пак сме запазили българското си самосъзнание, така че и вашето време ще мине. Може да минат 100 години, но ще се освободим от американското робство и този измислен Европейски съюз ще се разпадне.
    • 7
      ВБ
      В България
      5 -7
      23:07, 19 яну 2018
      Подлостта е във вас, когато искате да представите фашистите като човеколюбци,а комунистите като злодеи! Вапцаров е осъден като агент на Съветския съюз, а не като терорист! А какво ще кажеш за Гео Милев или отново е подлост. Всичко това са факти от които не можете да избягате и не цитирай глупости. Много бързо станахте потребител. Много ви е мека тоалетната хартия. В живота има много по-важни неща, но видно от написаното, никога няма да разберете. Плюете по социализма, а вече 3 десетилетия го крадете и не свършва.
    • 8
      То
      Точно в България
      5 -3
      09:22, 20 яну 2018
      Фашистите са били в Италия, нацистите в Германия(съкратено от национал-СОЦИАЛИСТИ т.е. партията на Хитлер, братска партия на БКП до 1939 г., затова и не обичат нашите социалисти да им го припомнят това и упорито употребяват думата фашисти, а цял свят говори за нацисти), а България си е била нормална страна тогава. А за тероризъм ако става дума, атентатът в църквата Св Неделя през 1925 г. и умират стотици хора, сред тях и 6 деца е най-кървавият в световната история и държи този печален комунистически рекорд чак до 1975 година
    • 9
      Пе
      петров_1516439780
      9 -5
      11:16, 20 яну 2018
      Каквото си искате пишете но едно запомнете.Никога повече комунизъм или социализъм.Никога нищо хубаво не е имало тогава освен че сегашните баби тогава са били млади.Не заблуждавайте младите.
    • 10
      ВБ
      В България
      2 -8
      11:36, 20 яну 2018
      Точно в България, въртиш палачинката. Изкара Вапца... Виж коментара
      • То
        Точно в България
        4 -1
        21:31, 21 яну 2018
        Айде да не задълбаваме за поета Вапцаров, че ставаш смешен. Бил осъден като съветски агент, а не като терорист! Ти наясно ли си, че точно от Съветския съюз са пращани, обучени и въоръжени хора с подводници - за какво - да вършат подривни действия. Как се нарича това - тероризъм. И бомбата в църквата Св. Неделя е със съветски пари направена (ама за този атентат удобно замълча, а тикаш напред името на Вапцаров само).
      • То
        Точно в България
        6 0
        22:01, 21 яну 2018
        И от какви блага съм се възползвал - а, да, нека обясним на младите, които искаш да заблудиш:
        1Жителство - обясни как се раждаш и умираш в един град, който няма как да напуснеш, ако не се омъжиш/ожениш за човек от друг град или станеш ватман в София, или работник в Кремиковци
        2 Дом - как ако искаш да продадеш жилището си, не можеш да решиш на кого и за колко пари. Това го решават другарите комунисти от градския съвет на партията. И познай на кой баджанак ще го дадат.
        3 Автомобил - обясни как се е чакало по 10-15 години внасяйки пари, за да получиш накрая заветния Масквич или Трабант, но няма шанс да купиш нормален автомобил
        3 Храна - да, може тогава да е била по-качествена (но днес по целия свят за съжаление се влошава качеството), но с непрекъснати опашки за какво ли не. И имаше куриози близки да носят купени от София салами и луканки, които се правят иначе в Хасково, но от месеци не сме ги виждали. А селското стопанство, дето било сега запуснато - аз съм ходил всяка есен на бригади и като ученик, и като войник - ако не бяха децата и войниците насила и безплатно или почти безплатно да прибират реколтата съвсем щяхме да я втасаме.
        Обясни и думата "показен магазин" - един магазин в града за нормално узрели и хубави зеленчуци плодове (но на двойна и тройна цена) да се види че и социализма произвежда - а всички други плод/зеленчук магазини пълни с второ- и трето качество започнала за мухлясва стока
        4 Свободно ходене в чужбина на екскурзия или почивка - да, да! Ако се докопаш да идеш - задължително с организирана група, от която поне 1-2 са сътрудници на Държавна сигурност и слухтят какво правиш навън, с кого говориш. Ами ако избягаш - няма страшно, ти си обстойно запознат преди да заминеш с това, че ако ти мине такава мисъл, да си спомниш, че в България остават твоите близки и приятели и върху тях ще се стовари всичката злоба и мъст на другарите-комунисти.
        Та не ми разправяй че съм станал потребител - всички станахме днес потребители (на стоки и услуги, това не е срамна дума), защото нямаше как тогава да се потребява. И освен за тоалетната хартия, обясни на женската част от читателите как нямаше и дамски превръзки, та жените купуваха (ако намереха всеки път де, че и той беше дефицитен) купища лигнин - това е уж мека (но всъщност доста груба) многослойна хартия.
    • 11
      Ив
      иван
      4 -1
      14:53, 20 яну 2018
      ами да, сега когато е прекалено късно и цялата държава е превзета отново, напълно, могат да пуснат части от историята в учебниците. то даже това им помага да поддържат текущото статукво. децата ще си мислят, че комунизма е отминал феномен, че е в миналото, че същите хора не са и няма как сега да са на власт. перфектно.

      българино опичай си акъла, да не ти го опекат.. отново.
    • 12
      Не
      Нерегистриран
      8 -2
      16:30, 20 яну 2018
      Концлагерът "Белене" островът, който уби свободния човек
    • 13
      🇧🇬
      🇧🇬
      10 -3
      18:16, 20 яну 2018
      Много прости хора сте тва комунделите .....Величаете комунистическия период-- една човеконенавистна система,в която всички бяха равни в мизерията и в нищетата....система основана върху подтисничество,терор,репресия,възбрана,лъжа,недоимък и тотална липса на морални и духовни обществени норми.......Толкова гнусни същества сте,че човек се отвращава даже като ви настъпи.
    • 14
      Та
      Така ли
      1 -5
      11:52, 21 яну 2018
      BG, простакът си ти! Не можеш да напишеш на кирили... Виж коментара
    • 15
      То
      Точно в България
      1 -1
      22:26, 21 яну 2018
      Тогава са били следвоенни години. Навсякъде хората са изграждали страната си от нищото - какво да кажат тези от Русия, Германия, Полша. И защо трябва мизерията и нищетата да са хубаво нещо, нали се стремим към благополучие. Как съсипаната Германия (Западна) през 1986 г. е била търговски износител №1 в света, а ние тогава имахме режим на тока. А всъщност истината е, че България от 44 до 89 г е фалирала 3 пъти (и още два пъти при Луканов и Виденов), истината е че златният резерв на България е заминал за Москва още при първата криза, че и целият Държавен архив е изнесен в Москва и до ден днешен не ни го връщат.
      Познай коя е годината с най-много жертви по пътищата - 1976 г. Да не говорим за всякакви екокатастрофи с десетки жертви, скрити тогава от хората.
      Изобщо във всички нормални страни стремежът е бил и е да са хората колкото се може по-заможни, а у нас - да сме еднакво бедни (естествено с изключение на другарите и други хора покрай тях), еднакво мислещи, т.е. еднакво глупави, че иначе умният човек ще се запита как така в лошите капиталистически страни живеят добре, а в уж по-добрите по-висши социалистически се живее мизерно. Ако някой не вярва - да иде в Куба или Северна Корея (а може и във вече съсипаната от другарите Венецуела).
    • 16
      ВБ
      В България
      1 -4
      15:00, 22 яну 2018
      Още малко и ще дойдеш където трябва. Тази съсипана Германия е подпомогната от САЩ и Англия. Сигурно не ти е известен плана Маршал. Милиарди. А на Съветския съюз никой не е помагал. Като видяха американците, че Съветския съюз ще победи Германия, за да участват в подялбата или по-точно, че съюза ще владее цяла Европа и отвориха втори фронт, но едва в края на войната, през Юли 1944 г., т. е. по-малко от година до края на ВСВ. Едно е да водиш война 4 години срещу ресурса на цяла Европа, друго е по-малко и накрая уж съюзници пък само в делбата гледат. Това е подлост господине, а не това за което бълнуваш. Защо не идеш напримерно в Германия. С такива идеи ще те глътнат веднага за чистач или мияч на чинии като искаш да забогатееш а не тука само да крадеш!
    Последни новини