БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Социалистите настояват да се проведе референдум "за" или "против" Истанбулската конвенция.

От БСП настояват да се спре разглеждането на Истанбулската конвенция в Народното събрание, защото се създавало разделение в обществото.
Няма обяснителен доклад към конвенцията, посочи Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП призова да се направи истинска обществена дискусия и народът да се произнесе.

Червените внасят подписи за иницииране на референдум за конвенцията. Народът трябва да се произнесе за или против ратификацията на Истанбулската конвенция. 

На брифинг в Народното събрание Корнелия Нинова обяви, че левицата внася закони, които да преборят насилието над деца и жени. Смятаме, че това е правилният път, посочи соцлидерът.

По информация на News.bg управляващите бързат да приемат Истанбулската конвенция, докато тече обществения дебат. От мнозинството се притесняват, че ако се забави ратификацията, обществото още повече ще се раздели. Освен това и избирателите не са единодушни. 

Днес вече спорният документ влиза за разглеждане в правна комисия.

Също вчера по инициатива на председателя на парламента Цвета Караянчева се проведе дебат по темата в аулата на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Българската православна църква, както и Католическата църква в България, се обявиха против конвенцията, а от Светият синод вчера дори разпоредиха усърдна молитва против ратификацията на документа. Според БПЦ документът нарушава християнските ценности. Според Католическата църква документът поражда множество противоречия.

Въпреки че ГЕРБ успокояват, че трети пол и еднополови бракове няма да се налагат с конвенцията в родното законодателство, и в коалицията не са напълно единни.

На този етап Патриотичният фронт се обявяват против ратификацията на конвенцията.

Левицата също се обяви против ратификацията, въпреки че с това си заслужи и първата по-сериозна критика на лидера на ПЕС, а и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини