Медии: Правителството на Австралия иска да криминализира репортажите

Правителството на Австралия предлага промени в законите за национална сигурност, с които журналисти и лица, подали сигнали за нарушения, могат да получат затвор от 2 до 20 години.

В съвместно съобщение 14 големи медии в държавата алармират, че предложените от правителството промени през декември 2017 г. поставят журналистите "пред значителен риск да бъдат вкарани в затвора" за вършената от тях работа. Това предават днес международните агенции

Австралийските медии предупреждават, че промените ще "криминализират" някои репортажи и могат да подкопаят способността на медиите да действат в обществен интерес.

Протестът е подаден до парламентарната комисия по разузнаване и национална сигурност от "The Joint Media Organisations" която включва AAP, ABC, Bauer Media Group, Commercial Radio Australia, Fairfax Media, Free TV Australia, HT&E, MEAA, News Corp Australia, SBS, The West Australian и други.

Реформите предвиждат наказание за всеки, който борави с информация от държавен служител без правителствено разрешение, която потенциално може да навреди на австралийските интереси.

Политологът Хауърд Уитън определя законопроекта като "настъпващ Сталинизъм" пред "Гардиън" .

Правителството мотивира законопроекта като мярка срещу влиянието на държави като Китай и Русия.

От офиса на главния прокурор на Австралия твърдят, че законопроектът съдържа адекватни мерки за защита на журналистите, които съобщават "безпристрастна и коректна" информация "в обществен интерес". Но журналистите губят протекцията си, ако представяната от тях информация е "лъжа или изопачение".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини