„Професионалните безработни“ -25 % от всички без работа

Хасковска област продължава да държи добри позиции за нивото на безработица спрямо останалите в страната. Южната област е на 9-то място от 28-те региона. За последния месец нивото на безработица в Хасковско е 7,4 на сто при 7,1 за страната. С на-ниско равнище на безработни са двата най-големи общински центрове-Хасково и Димитровград. Ако допреди месеци Ивайловград държеше челото, но отзад напред на класация, а Маждарово леко изпреварваше, то напоследък двете общини са с разменени позиции. Факт е, че Маджарово е с най-високо равнище на безработица през декември-21,7 %, а Ивайловград е с 19,8 %.

Продължава тенденцията регистрираните жени в Бюрата по труда да са повече от мъжете. 56,8 % жени срещу 43,2 % мъже е съотношението в бюрата през декември жени:мъже.

Разпределението на лицата по признак възраст се отличава с нарастване на дела на отделните групи с увеличаването на възрастта. Най-голям дял продължават да държат в групата на безработните хората, които са над 55-годишна възраст. Те съставляват 25, 6 % от всички.

Продължава да е много висок и делът на хората с регистрация в Бюрото по труда над една година. Така наречените „професионални безработни“ са близо 25 % от всички, които са извън трудовия пазар.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    МАНГО
    7 0
    12:57, 26 яну 2018
    Това не може да е вярно!
    Всъщност - може. 90% от регистрираните в ДБТ или не им се работи или работят на "черно".
    Познавам един хрантутник, който всяки ден бие майка си, за да му дава пари за цигари. Ама да вземе да си ги изработи - тц!
    Вече има и фирми, които усилено търсят нискоквалифициран труд за що-годе прилична заплата.
    Запълнен е целия сегмент на пазара от към предлагане на работа. И въпреки това - РАБОТНИЦИ НЯМА!
    Странно!

    П.П. Не съм работодател!
Последни новини