Фейсбук помага на ГДБОП за издирване на изчезнали деца

МВР и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) дадоха началото на системата AMBER Alert, която ще изпраща информация за изчезнали деца до социалната мрежа "Фейсбук", където тя ще бъде разпространявана до потребителите.

"При получаване на сигнал за изчезнало дете, което отговаря на заложените изисквания между компетентните органи и "Фейсбук", се изпраща сигнал до ГДБОП. След това ще бъде правена проверка на информацията и ще се изготви т. нар. постер – уеб страница с подробна информация за изчезналото дете, която може да доведе до бързото му откриване", обясни зам.-директорът на вътрешните работи Красимир Ципов на пресконференция днес, цитиран от агенция "Фокус".

Съобщение ще бъде изпращано от "Фейсбук" до всички потребители в радиус от 200 км от изчезналото дете. ГДБОП предоставя телефон 02/982 83 53, на който да се подава информация и който ще работи денонощно. Системата няма да може да бъде използвана за стари случаи с изчезнали деца. Сигнали могат да се подават и на тел. 112.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че информацията ще излиза колкото е възможно най-бързо във "Фейсбук", като това обикновено се случва 30 мин. след сигнала от ГДБОП към социалната мрежа.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини