Разшифроваха най-мистериозната книга - Ръкописът на Войнич, с изкуствен интелект

Изображение 1 от 5

    Канадски учентвърдят, че са разгадали тайната на Ръкописа на Войнич. Може би вече сте виждали заглавия с подобно твърдение, защото откак е открит, този най-загадъчен манускрипт си остава неразбираема за всички, но мнозина търсят отговор на 600-годишната загадка. 

     

    Канадски експерти по изкуствен интелект сега са определили езика, на който е написна Ръкописът на Войнич. Дали изкуственият интелект успя в това, което не можеха поколения криптографи и лингвисти?

    Манускриптът на Войнич е средневековен документ, смисълът и предназначението на който са толкова мъгляви, че има конспиративна теория, че е дело на извънземни. Според друга версия е писан на несъществуващ език и е измама.

    На 240 страници освен неразбираемия текст, има разкошни илюстрации на растения, сред които такова, които науката не познава, странни астрономически диаграми и къпещи се жени. Текстът е писан от ляво на дясно със общо 20−25 "буквам", а още няколко десетки символи се срещат един-два пъти, без видими препинателни знаци.

    Манускриптът бил разделен на 6 раздела от всички, които го изследвали досега - за треви, астрономия, биология, космология и фармацевтика, а шестия раздел обикновенмо наричат "звезден" заради рисунките на звезди в полетата на много гъсто изписаните страници.

    Ръкописът бил купен от Вилфред Войнич от йезуитска библиотека през 1912 год, Чрез радиовъглеродна датировка е определена възрастта му - от началото на 15 век. В момента се пази в библиотеката на Йелския университет.

    През 2016 год. испанското издателство Siloe купи правата за отпечатването на 898 точни копия на Ръкописа на Войнич.

    Манускриптът на Войнич е една от големите криптографски загадки за човечеството. Без успех са се пробвали да го разшифроват например, криптографите от британския Блечли Парк, които декодираха шифрите на немската "Енигма" през Втората световна война. Но и NSA, и много учени. Никой досега не е установил дори на кой език е - пробвали от латински до тибетски диалект и даже украински без гласните. Според една от версиите Ръкоисът на Войнич е бил написан с книжен код - значението на всяка дума се търси в друга книга речник.

    Миналата седмица канадски медии открили изследване на професор Грег Кондрак от лабораторията за изкуствен интелект в университета на Албърта и неговия аспирант Брадли Хауър, публикувано през 2016 год. Учените обучили програма да определя езика на текста и тя го правела вярно в 97% от случаите. За "тренировка" учените използвали "Декларацията за правата на човека", която е преведена на 380 езици.

    Този алгоритъм бил приложен към Ръкописа на Войнич, а учените правят извод, че той е написан на древен иврит с алфаграми - анаграми, в които буквите са подредени по азбучен ред.  Предположението за алфаграмите не е ново, и други учени са го изказвали, затова Кондрак и Брадли, използвали алгоритми за тяхното разшифроване и "разпознали" в 80% от думите в ръкописа думи на иврит.

    Първото изречение от Ръкописа на Войнич Google Translate превел така: "Тя даде препоръки на свещеника, стопанина на къщата, на мен и други хора"  Канадските учени смятат, че ръкописът е фармакопея - рецепти за приготвяне, указания за съхраняване и предписания за употребата на лекарства

    Работата на учените е публикувана в Transactions of the Association of Computational Linguistics.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини