15 прогнози на Бил Гейтс от 1999 г., които се сбъднаха

През 1999 г. Бил Гейтс написа книга, озаглавена „Бизнес със скоростта на мисълта“. В нея милиардерът направи 15 смели прогнози. По онова време някои звучаха смело, други невероятно и дори неадекватно. Но много от предсказанията му се оказаха съвършено точни. 

№1: Сайтове за сравняване на цени

„Ще бъдат разработени автоматизирани услуги за сравняване на цените, които ще позволят на хората да видят цените в множество уеб сайтове, което ще улесни търсенето на най-евтиния продукт за всички отрасли.“

Сбъдната прогноза: Това може лесно да се види в Google, Amazon и други сайтове за сравняване на цени.

№2: Мобилни устройства

„Хората ще носят малки устройства, които ще им позволяват постоянно да поддържат връзка и да извършват електронен бизнес отвсякъде. Те ще могат да проверяват новините, да видят полетите, които са резервирали, да получат информация от финансовите пазари и да правят почти всичко на тези устройства.“

Сбъдната прогноза: Смартфоните правят всичко това.

№3: Незабавни плащания и онлайн финансиране и по-добро здравеопазване чрез интернет

„Хората ще плащат сметките си, ще се грижат за финансите си и ще комуникират с лекарите си по интернет."

Сбъдната прогноза: Системи като PayPal сега позволяват бързи незабавни плащания. Съществуват и приложения за бързо кредитиране, както и за по-лесно ориентиране в системата на здравеопазването, като препоръки за най-близкия специалист, запазване на час, проверка на изследвания онлайн и др.

№4: Електронни лични асистенти 

„Ще бъдат разработени електронни лични асистенти, които ще свързват и синхронизират всичките ви устройства по умен начин, независимо дали са вкъщи или в офиса, и ще позволяват да обмен на данни. Ще могат да проверяват имейлите или известията ви и да ви представят нужната информация. Когато отидете в магазина, можете да кажете на "асистента" какво искате да сготвите и той ще генерира списък на продуктите, които трябва да вземете. Той ще може да информира всички устройства, които използвате, за покупките ви и графика, като им позволявате автоматично да се приспособят към това, което правите“.

Сбъдната прогноза: Google Now например е смарт асистент, който се развива в тази посока. Други близки до прогнозата на Гейтс услуги са Amazon's Echo и Google Homе.

№5: Онлайн мониторинг на дома

„Ще бъдат разработени видео емисии на къщата ви, които ще ви информират, когато някой ви посети, докато не сте вкъщи“.

Сбъдната прогноза: Вече съществуват технологии, които позволяват видео наблюдение на дома онлайн.

№6: Социални медии

„Уеб сайтове за вашите приятели и семейство, които ще ви позволяват да чатите с тях и да планирате събития“.

Сбъдната прогноза: Бинго!

№7: Автоматизирани промоционални оферти

„Ще бъде разработен софтуер, който знае кога сте резервирали пътуване и използва тази информация, за да ви предложи интересни места за посещаване на въпросното място. Ще предлага дейности, отстъпки, оферти и по-евтини цени за всички неща, в които искате да участвате“.

Сбъдната прогноза: Таргетираната онлайн реклама вече е широко разпространена.

№8: Сайтове за спортни дискусии на живо (стрийминг)

„Докато гледате спортно състезание по телевизията, услугите ще ви позволят да обсъдите какво се случва на живо и да влезете в дискусия, където гласувате за този, който смятате, че ще спечели“. 

Сбъдната прогноза:

№9: Интелигентна реклама

„Устройствата ще предлагат интелигентна реклама. Те ще знаят вашите пазарни интереси и ще показват реклами, които са съобразени с предпочитанията ви“.

Сбъдната прогноза: Много социални медии позволяват това. 

№10: Връзки към сайтове по време на телевизия на живо

„Телевизионните предавания ще включват връзки към подходящи сайтове и съдържание, които допълват това, което гледате“.

Сбъдната прогноза: Да!

№11: Онлайн дискусионни съвети (онлайн форуми)

„Жителите на градовете и страните ще могат да имат дискусии по интернет по въпроси, които ги засягат, като местната политика, градоустройството или безопасността“.

Отново сбъдната прогноза.

№12: Сайтове, основаващи се на интересите ни

„Онлайн общностите няма да бъдат повлияни от местоположението ви, а от вашите интереси“.

Сбъдната прогноза! 

№13: Софтуер за управление на проекти

„Управителите на проекти, които искат да съберат екип, ще могат да се включват онлайн, да опишат проекта си и да получат препоръки за кандидатстващите хора, които отговарят на техните изисквания“.

Сбъдната прогноза!

№14: Онлайн наемане на служители

„По същия начин хората, които търсят работа, ще могат да намерят възможности за работа онлайн, като обявят своя интерес, нужди и специализирани умения“.

100% вярно.

№15: Софтуер за бизнес общността

"Компаниите ще могат да кандидатстват за работа и да намират проекти и служители. Това ще е ефективно както за големи фирми, които искат да намерят външни изпълнители, така и за бизнеси, които търсят нови клиенти, или за корпорации, които търсят изпълнител за нетипични за тях дейности."

Сбъдната прогноза: Сайтове като Upwork дават възможност за връзка между множество бизнеси и компании и фриленсъри.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини