България е "демокрация с дефекти", но в района има и по-зле

България е страна с частично свободни медии и представлява "демокрация с дефекти", но в Източна Европа има страни и с по-лоши показатели. Това е заключението на Economist Intelligence Unit в годишния световен доклад Democracy Index 2017, който този път е с фокус върху състоянието на медиите и свободата на словото.

В него по свобода на медиите България е поставена на 49-о място със страни като Хърватия, Грузия и Македония. Това е по-зле от балтийските републики (11) и Чехия, Румъния и Словакия (31), но по-добре от Унгария и Полша, където "значително влошаване на медийната свобода от последните 12 месеца ги запраща надолу до 71-а позиция.

За 2017 г. по Индекс на демокрацията на България е отделено 47-о място в световната класация. По показател страната ни се изравнява с постижението си от 2008 г., след която е имало влошаване с едно изключение от 2015 г.

В доклада се казва още, че България е единственото изключение в района, обхващащ както членове на ЕС, така и републиките от бившия СССР, от общата тенденция за понижаване на качеството на демокрацията. Основната причина за тази тенденция е упадъкът в доверието към правителствата и политическите партии.

Топ 10 на страните от Източна Европа:
(в скоби е позицията в глобалната класация)

1. Естония (30)
2. Чехия (34)
3. Словения (36)
4. Литва (37)
5. Латвия (40)
6. Словакия (44)
7. България (47)
8. Полша (53)
9. Унгария (56)
10. Хърватия (58)

Полша и Румъния (64) попадат във фокуса на отстъпващите държави най-вече заради опитите на управляващите да овладеят със законови поправки контрола над правораздавателните системи. Сърбия също слиза надолу спрямо 2016 г. с обяснението, че за това са виновнш неформалното консолидиране на властта в ръцете на президента Александър Вучич и слабо работещият парламент. Влошила се е и медийната свобода заради финансовите ограничения на сръбските редакции, силния правителствен контрол и склонността журналистите да се самоцензурират.

Все пак Сърбия остава в категорията на "демокрациите с дефекти", докато след нея идват 9 държави с "хибриден режим": Албания, Молдова, Грузия, Украйна, Черна гора, Македония, Киргизстан, Босна и Херцеговина и Армения. Всичко останало в бившия съветски блок представлява авторитарни режими.

Любопитно е, че "Икономист" поставят сред "хибридните режими" страна - член на НАТО, като Албания и поканена (под условие) в алианса като Черна гора.

Силна атака срещу свободата на словото

Медийната свобода по света е слязла на най-ниското си равнище, откакто "Икономист" започна да публикува Индекса за демокрация през 2006 г. Ограниченията на свободата на словото се превърнаха в нещо обичайно дори в развитите демокрации, казват авторите на доклада.

Затова тази година е добавен специален Индекс за свободата на медиите и класация според него за обхванатите 167 държави. Резултатът е, че 97 държави - доста над половината (58%) анализирани, населени с над половината от човечеството - са несвободни или предимно несвободни по този критерий.

България е сред 40-те държави от групата "частично свободни", което според "Икономист" означава наличие на медии, изразяващи различни позиции, но държавата или шепа частни собственици имат значително влияние върху медийния сектор или го доминират. "В такива страни мненията на малцинствени или несъгласни с управляващите групи са неадекватно представени и/или има закони, силно ограничаващи свободата на словото. Репортерската работа не е професионална и доминира автоцензурата, налице са и някои ограничения на свободата в интернет."

Групата, в която е България, включва още две страни от ЕС - Хърватия и Гърция, както и Македония, но останалите са предимно от типа на Бангладеш, Буркина Фасо, Мали и Никарагуа.

Авторите напомнят още веднъж, че има пряка връзка между свободата на словото и качеството на демокрацията и затова държавите от класацията с несвободни или предимно несвободни медии са изключително в категориите на хибридните и авторитарните режими.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини