Центърът за младежи с увреждания в Устово ще бъде само за здрави деца

Центърът за деца и младежи с увреждания от семеен тип в смолянския кв. „Устово“ ще се преструктурира в дом за деца без увреждания от 13 до 18г, ако Общинският съвет одобри реформата на предстоящото заседание на 6 февруари 2018г.

Това се налага след поредица инциденти в края на 2017г., провокирани от две от настанените там момчета. В докладната си до местния парламент кметът Мелемов посочва, че за периода от настаняването си един от проблемните младежи е нанесъл тежък побой на три детегледачки, социален работник, две готвачки и две хигиенистки, като някои от тях са били хоспитализирани за лечение.

Социалното заведение е с капацитет от 14 деца на възраст от 3 до 18 години и персонал от 15 души. Сега там има 8 деца, но целият персонал напусна, след като 16 годишно момче нападна и сериозно рани една от леличките, други служителки са били бити, душени, влачени за косите и налагани с лопата. Проблемно е и друго момче в Центъра, като от ежедневно насилие страдат и останалите деца, а служителите не са в състояние да се справят.

„Дори международната социална служба, на която е поверено управлението на Центъра, не може да се справи, въпреки опита и капацитета, който има“, каза кметът Николай Мелемов.

Той обясни, че промените са съгласувани вече с министерството. От социалната структура ще се изведат настанените там младежи с увреждания и ще бъдат настанени в други специализирани структури.

„Персоналът не може да се справи с големите момчета, те са физически силни и агресивни, жените не могат да се справят с тези големи момчета“, допълни градоначалникът. Повечето от питомците са от други региони на страната, само три са децата от Смолян, а така не се запълва и капацитетът на дома в „Устово“.

Елена Маринова от януари тази година е временно изпълняващ длъжността ръководител на Центъра в „Устово“. Тя каза, че в момента там работят 6 човека и от началото на годината няма нападения, но потвърди, че е имало опити да я скубят. „В такива случаи трябва да запазваме спокойствие, проявявам такт и с много внимание успяваме да тушираме нещата, коленете ми омекват, но не трябва да показвам страх“, допълни Маринова.   

Преструктурирането на Центъра ще бъде само по отношение на типа деца, в него ще живеят само такива без здравословни и физически проблеми, а персоналът ще е изцяло нов.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    Мая Костова
    1 0
    17:12, 1 фев 2018
    Моля, не наричайте децата "питомци". Това че са с проблеми ги прави специални и изисква професионално отношение и грижи.
    • Щи
      Щиляна
      0 -1
      17:45, 1 фев 2018

      Извинете, но какво обидно има в думата "питомци"? Според тълковния речник "питомци" са лица, които се възпитават или отглеждат от някого.

    • Ма
      Мая Костова
      0 0
      19:00, 1 фев 2018
      За мен питомци са домашни животни. И употребата точно на тази дума в конкретния случай показва негативно отношение. Според мен е неподходяща.
Последни новини