Освободиха от затвора наследника на империята Samsung

След година в затвора, наследникът на Samsung Лий Дже-йон бе освободен с решение на южнокорейския апелативен съд, което отменя присъдата му за корупция, съобщи Reuters. 

Съдът освободи бизнесмена, макар да потвърди присъдата му за незаконно присвояване и подкуп. Той бе сред водещите фигури в корупционен скандал, който доведе до свалянето на бившия президент на Южна Корея Пак Гън-хе.

49-годишният Лий, наследник на една от най-големите корпоративни империи в света, бе задържан миналия февруари. Първоначално той бе осъден на 5 години затвор, но впоследствие присъдата му бе намалена наполовина.

Бизнесменът бе обвинен, че е подкупил бившия държавен глава, за да му помогне да укрепи контрола си в Samsung Electronics. Лий е спонсорирал с 6.4 млн. долара спортната кариера на дъщерята на най-близката приятелка на бившия президент. Според съда действията на Лий са "пасивно сътрудничество към политическата власт".

След като вече е свободен, корейският бизнесмен може да продължи с досегашната си работа, включително като директор на Samsung Electronics. Той обаче няма право пътува извън Южна Корея без разрешение от съдия.

Някои юристи очакваха Лий да бъде оправдан, тъй като повечето доказателства срещу него са косвени. Случилото се обаче е сериозно петно върху имиджа му и мнозина в Южна Корея ще продължат да мислят, че едрият бизнес и политиците в страната взаимно си правят услуги.

Решението вероятно ще бъде обжалвано отново пред Върховния съд.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини