Плевнелиев против принципа на цар Борис III „Винаги с Германия, никога срещу Русия“

Президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев се изказа против принципа на цар Борис III „Винаги с Германия, никога срещу Русия“. В предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия той защити ратифицирането на Истанбулската конвенция и отново критикува приемника си на „Дондуков“ 2 Румен Радев. Плевнелиев дори обвърза ратификацията на конвенцията с отношенията с Русия.

„Цар Борис е измислил формулата - „Винаги с Германия, никога срещу Русия“, но аз не считам, че това е така. Аз вярвам, че още повече, когато Русия се опитва по всякакъв начин да дестабилизира Европейския съюз, на нас ни прилича да се държим като европейци, да допринасяме за европейското единство. И когато има конвенция на Съвета на Европа дължим най-малкото честен дебат по нея“, каза Росен Плевнелиев в ефира на Нова.

Категорично съм против да има референдум. И то тогава, когато народът е подведен, смята бившият държавен глава по отношение на инициираното от БСП допитване по конвенцията. За референдум, но с друг въпрос, се обявиха и от ВМРО.

Нагледах се на безотговорни изказвания. Конвенцията не е за трети пол, каза по този повод Плевнелиев.

Относно критиките, които отправи преди време към сегашния президент Румен Радев, Плевнелиев заяви: „Аз първо го упрекнах, че не взима мнение по Истанбулската конвенция, а после той промени своята нагласа, като взе отношение и се произнесе категорично „против” тази конвенция. Така че неговото отношение вече е ясно. Аз не съм съгласен с подобно действие на държавен глава”.

По думите му, когато има тревоги в обществото, президентът не мълчи и не отлага своята позиция.

„Радвам се, че след едно забавяне, той излезе и се позиционира ясно. Когато има разделение и в много голяма степен лъжи, манипулации и некоректни дебати, липса на дебат по същество по една стратегически важна тема, каквато е защитата на жените и децата в България и по света от насилие, е редно държавният глава да излезе с ясни аргументи и да каже дали е „за” или „против”, коментира президентът Росен Плевнелиев действията на настоящия президент Румен Радев.

Плевнелиев категорично се обяви „против” провеждането на референдум за Истанбулската конвенция.

„Категорично съм против да се прехвърля отговорността на народа тогава, когато той е заблуден и тогава, когато не са се чули ясни аргументи от експерти. Смятам, че българският народ беше подведен. Имаше много манипулации и много лъжи по отношение на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за защита на жени и деца от насилие. Нагледах се на абсолютно безотговорни изказвания, както и на факти, които не отговарят на истината. Конвенцията не е за въвеждане на „трети пол”, тя не се занимава с това”, каза още Плевнелиев. 

Според него трябва да се повиши доверието на гражданите в българските институции.

„Парламентът е сърцето на българската демокрация. Тя не е перфектна, в никакъв случай, нито парламентът е такъв. За съжаление, той се ползва с много ниското доверие на гражданите. И именно тук е важната задача за президента – да помогне за това институциите в България, включително и парламента да се ползват с по-голямо доверие от гражданите, а не да ги обиждат”, коментира Плевнелиев. 

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Па
    Павлов
    12 -2
    12:23, 6 фев 2018
    Абе, вземи се гръмни, та да идеш при Цар Борис и да му даваш акъл!
  • 2
    Еж
    ЕЖКО- БЕЖКО
    7 -1
    15:41, 6 фев 2018
    Много правилно КЕВОИРК КЕВОРКЯН го описва в книгата си Този човек бе наистина ПРЕЗИДЕНТЪТ-- НАТРАПНИК И вместо да се скрие вдън гори тилилейски той най -нахапно се мота из телевизиите и дава акъл особено със забележките си към Радев Алооооооооо НАТРАПНИКО ти си нса светлинни години от Радев Радев е МЪЖКО МОМЧЕ а ти си един обекновен ДЖЕНДЪР Гледай си новата булка и не се обаждай
  • 3
    Мд
    Мда....
    5 -1
    17:37, 6 фев 2018
    Ако не беше ГЕРБ, тая шушумига никога нямаше да бъде президент! Смешник!
  • 4
    Ху
    Хулиган
    4 -1
    18:59, 6 фев 2018
    Това момче май е от Истанбулската конвенция. От третия пол.
  • 5
    Ян
    Янков
    1 0
    09:58, 7 фев 2018
    И това доживяхме - президентът с най-нисък рейтинг ,от всички досегашни президенти , политическата карикатура която почти обяви война на Русия, да се сравнява с един от умните и интелигентни политици ,въпреки че е с титла - Цар Борис Трети?
    Пази боже, сляпо да прогледне!!!
  • 6
    Ам
    Американец
    0 0
    10:19, 7 фев 2018
    Всичко казано за теб е достатъчно показателно.Кеворкян те описва много точно.Народа те е преценил,че и бившата ти съпруга и тя, щом не застана веднъж до теб,дори и зад теб.Лошото е,че ти шушомиго подла не се преценят и се вреш ли вреш навсякъде.Кой ли ти дърпа конците кой ли?
Последни новини