Космическата Tesla полетя за Марс, но ще достигне астероидния пояс (видео)

    На пресконференцията Илон Мъск потвърди нормалното функциониране на всички системи на най-тежката и мощна ракета, изстрелвана някога.

    "Най-лудите неща могат да станат истина", каза основателят на SpaceX.

    Изстрелването бе предавано на живо в канала на компанията. Как изглежда и звучи това грандиозно откъсване от майката Земя за тези, които са допуснати максимално близо - по-долу.

    На живо от орбита в продължение на 4 часа се предаваха и камерите около Starman, специалният космически пътник в роудстъра Tesla. Червеният електромобил ще достигне орбитата на Марс, но няма да се доближи до Червената планета. Роудстърът бе прикрепен към горната степен на Falcon Heavy. Предизвикателство към системите е да оцелеят в бомбардиращата ги радиация.

    След края на живото предаване, Илън Мъск съобщи, че запалването на последната трета степен е успешно. Даже малко по-успешно, отколкото се предвиждаше - Roadster вече не отива на Марс, а към астероидния пояс и даже може да доближи орбитата на планетата джудже Серес (Церера)

    Не е ясно какво точно ще се случи с колата. Преди изсрелването Мъск заяви, че има изключително малък шанс автомобилът да удари Марс. Но не е изяснено как новата му траектория ще се отрази на шансовете на колата да срещне друг космически обект. В Twitter потребители искат повече отговори за точната орбита, за да изчислят шансовете за сблъсък на колата и колко дълго ще продължи да пътува в дълбокия космос.

    Пътуването на Tesla със сигурност демонстрира възможностите на Falcon Heavy да доставя обекти в дълбокия космос. В момента няколко космически компании, като Deep Space Industries, работят по технологии за добиване на вода на астероидите някой ден. И вече е факт, че Falcon Heavy е в състояние да изпрати космически кораб в астероидния пояс

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини