Когато виртуоз срещне роял на улицата (видео)

Роялът е стоманобетонен и се намира на площада. Често се случва на площада да се намери и пианист. Пианото си е винаги там, а две от изумителните му срещи с виртуозни младежи ви предлагаме по-долу. Няма ограничения за стил на площада, тук ви предлагаме малко джаз, свободен аранжимент на Hallelujah с участието на сладкогласа минувачка и още една песен с нея. Но роялът е свирил импровизирано руски, френски и всякакви различни по народност, епоха и стил музикални творби. И съвсем не е забранено музикантите да оставят шапка за пари, макар инструментът да е за всички, умението и радостта от музиката могат да заработят малко средства. 

Зад инициативата стои Cadenza, създадена през ноември 2016 г. от д-р Дан Кауфман, с цел  да превърне пианото в постоянно оформление в публичното пространство.

През август 2017 г. в Йерусалим, Израел, е инсталирано първото им пиано, изработено от стоманобетон, подсилен с фибростъкло.. Получават финансиране от Израелския орган за иновации за разработването на второ поколение висококачествени пиана за обществени пространства.

Легендарният Били Джоел някога каза, че музиката е "експлозивна изява на човечносто".

"Това е нещо, което докосва всички ни, независимо от каква култура сме, всеки обича музика. Създадохме нашето пиано, за да запалим тази магия, където хората срещат хора", пишат Cadenza.

Първото пиано се намира на площад Bar Kochba на кръстовището на Jaffa Road и улица Queen Shlomzion пред сградата на Generali с помощта на Еден (общинска компания за развитие на Йерусалим) и община Йерусалим. 

Инструментът е висококачествено електрическо пиано, което в крайна сметка се надяват да работи на слънчева енергия, но засега се управлява от таймер, който го включва сутрин и спира за през нощта. Импровизираните изпълнения са възможни от 10 часа всяка сутрин до 11 часа всяка вечер. Спират за 25-часов период за Шабат, за да се избегне нарушаването на ортодоксалната практика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини