Медицинският стандарт за „Акушерство и гинекология” скара лекари, юристи и родители

Част от новия проект за медицински стандарт за „Акушерство и гинекология” стара лекари, юристи и родители. Той беше публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването след обществено обсъждане миналата седмица.

В новата версия на стандарта е въведено следното:

„Потенциална жизнеспособност на плода” е термин, който се въвежда за плод от бременност, постигнала срок 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на плода, равно и над 700 грама, и е налице потенциална възможност да преживее без интензивно дихателно подпомагане.

Юристи и родители се притесняват, че така формулиран новият стандарт подлежи на тълкувание. „Всички деца, които отговарят на тази дефиниция, могат да бъдат регистрирани като субект на правото и да получат акт за раждане, ако не отговарят – бебето се счита за аборт и опасен отпадък”, поясни адвокат Мария Шаркова.

По повод определението „да преживее без интензивно дихателно подпомагане” проф. Боряна Слънчева от „Майчин дом” заяви, че това „най-вероятно е чисто техническа грешка”, която ще бъде редактирана.

„Всеки човек, за да живее, има определени атрибути – достатъчно изграден бял дроб, системи и други. Грамажът не е толкова от значение, от значение е гестационната възраст. Анатомичното изграждане завърша 36-та гестационна седмица”, поясни Слънчева.

Юристи и родители се притесняват и от липсата на условия за преживяемост на детето. „В предишния стандарт имаше възможност когато едно дете е родено под тези грамове и първоначално се счита като неродено, ако преживее три дни да се регистрира. В момента няма механизъм ако това дете се развива и расте да му се даде шанс”, смята Шаркова.

Слънчева категорично отхвърли тези притеснения, като добави, че преживяемостта е добавена в мотивите към медицинския стандарт.

„Ние ще държим да бъде абсолютно изяснен този въпрос и „да живее без интезивно дихателно подпомагане” да бъде премахнато. Искаме да има ясно обяснение за децата, които се раждат под определената граница, какво точно ще се случва”, допълва Мая Красимирова от родителска организация.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини