Японски 28-годишен милиардер получи 13-те си деца

С решение на тайландския съд 13 деца, родени от сурогатни майки, ще бъдат върнати на техния биологичен баща. Съдът не споменава името му, но той е японският предприемач Мицуоки Шигета, съобщава South China Morning Post.

Съдът признава биологичния им баща за единствен родител на децата, като е взел под внимание, че той няма предишни провинения и има възможност да отгледа и възпита толкова деца. За тях той вече е подготвил резиденция с детегледачки и медицински персонал в Япония. Тайландските сурогатни майки са подписали отказ от родителски права над децата, повечето от които в момента са около 4-годишни.

През 2014 год. в предградие на Банкок полицията открила (кондоминиум) дом, в който се отглеждали 9 деца на възраст от 2 седмици до две години, и сурогатна майка в седмия месец. ДНК тест показал, че всичките деца имат един баща - 24-годишният тогава Мицуоки Шигета, за който се смята, че е син нан един от най-богатите хора в Япония. Следствието установило, че Мицуоки Шигета има общо 19 деца от сурогатни майки, тогава той успял да изведе в Камбоджа и Япония 6 от тях. Останалите 13, родителските права над които получава сега, били отведени в тайландски приюти и очаквали решението на съда. Подозренията, че Шигета може да е замесен в междунатодна търговия с органи или хора, не се потвърдили.

За всяко от децата сурогатните майки получавали между 9300 и 12500 US долара. Те износвали оплодените яйцеклетки, дарени от жени-донори от Австралия САЩ, Швеция, Китай, Испания, Бразилия, Малайзия и Израел. Според основателката на една от агенциите, чрез които Шигета реализирал замисъла си, той възнамерявал да има 10 до 15 деца годишно. Самият Шигета никога не е казвал защо.

В Тайланд агенциите за сурогатни майки бяха печеливш бизнес, но  след серия скандални съдебни дела те бяха затворени. Бизнесът разцъфтя в Камбоджа, която също забрани сурогатното майчинство като търговия през 2016 год. Сега има данни за разрастването му в Лаос, непрозрачна комунистическа страна, в която няма закон срещу предлагането на сурогатни майки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини