Замърсяване с цинк сочат резултатите от водните проби, взети след поява на мъртва риба край Златоград

Данните от взети проби от отпадни води от хвостохранилище „Ерма река“ край Златоград показват превишаване на показател цинк - 4,0 мг/м3 и 4,1 мг/м3 при норма 3,0 мг/м3). Пробите са взети на 25 и 29 януари т.г. след подаден сигнал за мъртв ариба в река Върбица.

Според експертите на екоинспекцията в Смолян и Басейнова дирекция, останалите анализирани показатели - калциево-карбонатна твърдост, желязо разтворено, манган, мед, кадмий, олово, никел и цианиди, не са установени превишения на стандартите за качество на околната среда.

Направен е и анализ на повърхностните води в три пункта на р. Голяма, които са след хвостохранилището „Ерма река“ и в Златоград – резултатите показват превишаване на стандартите за качество за цинк, манган и кадмий. Стойностите по тези показатели са близки до констатираните при извършените в края на 2017 г. анализи, като се наблюдава ясна тенденция за намаляване на концентрациите по течението на р. Голяма. В пробата от р. Малка (която се влива в р. Голяма) не се констатира превишаване на стандартите по изследваните показатели.

При пробонабирането от отпадъчните води от хвостохранилище „Ерма река“ през декември резултатите показаха превишение на допустимите стойности на цинк – 4,9 мг/м3 при норма 3 мг/м3, за което на дружеството оператор „Горубсо Златоград“ АД е наложена текуща имуществена месечна санкция. Резултатите от пробите през ноември също показват превишение на част от анализираните показатели. В тази връзка на дружеството бе съставен акт за установяване на административно нарушение и бе издадено наказателно постановление, което е в процедура на обжалване пред Районен съд – Златоград.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини