Защо офисите заприличват на джунгли

Съвременният офис започва да прилича повече на тропическа гора, отколкото на място за бизнес. Новата централа на Амазон е приютила 10 000 растения. Офис пространството на Самсунг в Сан Хосе също е превърнато в градина. А Алибаба Груп Холдинг изисква служителите му в Ханджоу да се намират на не повече от минута разстояние от външно парково пространство.

В опит да направят служителите си щастливи, продуктивни и най-важното да ги накарат да останат в офиса колкото се може по-дълго, компаниите залагат на множество нови тенденции в дизайна през последните години. През изминалото десетилетие на мода бяха масите за пинг понг, а днес е Майката природа.

Тенденцията се нарича биофилия и се базира на идеята за неразривната връзка на хората с природата.

Привържениците на биофилията твърдят, че обградени от зеленина се чувстваме по-отпуснати, в сравнение със стерилния офис. Изследване доказа, че зелените офиси правят служителите по-щастливи, здрави и продуктивни.

В крайна сметка, ако сме принудени да стоим на закрито по цял ден, без дори едва свободна минутка да подишаме чист въздух, защо да не напрафим офиса си колкото се може по-приятен?

Много хора предпочитат дневната светлина и растенията пред тъмнината и пласмасата. “Всеки ден се моля върху покрива на сградата, в която работя да падне метеорит, за да имаме най-после достъп до слънчева светлина. Ние не сме вампири, защо нямаме прозорци”, казва Мартин Бейт, анализатор в BNSF Railway Co.

Създаването на естествено пространство обаче не е толкова просто като да купиш няколко папрата. В Амазон има специално нает човек, който се грижи за зеленото пространство. Застрахователният агент Джаксън Съмнър монтирал интелигентен прозорец, който намалява яркостта и топлината на слънчевата светлина. Без значение колко ярко грее слънцето или колко е горещо, на компанията не и се налага да използва сенници и служителите имат достъп до слънчева светлина през целия ден.

Същата компания може да се похвали и с 8-метров водопад, който освобождава йони във въздуха и използва светлини с по-меки оттенъци от стандартната луминесцентна крушка. PH-балансираната вода се филтрира чрез медни тръби и се пречиства от вредните химикали. „Знаете или откъде идва флуоридът? Той е страничен продукт от производството на фертилизатори. Според нас има и други начини да си набавим флоурид“, казва Уейн Съмнър.

Зелените сгради бележат ръст през последните години. През 2014 двама бивши партньори в Goldman Sachs създадоха набор от насоки за проектиране на сгради, наречени Well Building Standard, които правят хората по-щастливи, здрави и продуктивни. Сгради, които предлагат чист въздух и здравословна храна, дават възможност за ходене пеша и покриват редица други критерии в общо 7 категории биха могли да се сдобият със сертификат Well. В момента по света има 545 сертифицирани офис сгради.

Много други все още не покриват всичките изисквания, но са заимствали елементи от здравословния начин на живот. Интелигентни прозорци са монтирани в сградите на над 400 компании, включително BlackRock, FedEx и Delta Air Lines. Зелените стени не са необичайна гледка в днишните офиси. Някои фирми дори са регулирали циркулацията на въздуха в своите работни помещения, за да компенсират "летливите органични съединения" в него.

Подобно на всички останали тенденции в дизайна на офис сградите и тук всичко се прави в името на продуктивността. Междунородно изследване доказва, че растенията наистина ни правят по-продуктивни. Друго откри, че стойностите на кортизол са по-високи в пространства с минимален достъп до естествена светлина. Учениците от начален курс бележат с 20% по-високи резултати на тестовете, когато се обучават в естесвено осветени класни стаи. Проучване откри връзка между застоялия въздух в офиса и слабата продуктивност.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини