Родители поискаха камери в детските заведения на протест в центъра на Хасково

Изображение 1 от 3

    Родители на деца, които посещават детските заведения в Хасково се събраха пред сградата на общината в късния следобед, за да заявят „на глас” желанието си за поставяне на камери за видео наблюдения в градините. Така те обявиха подкрепата към вълната от протести и искания и на други родители от страната, които формираха националния протест  „Не на насилието над деца в детски градини и училища”.

    Някои от протестиращите в Хасково доведоха и децата си на площад „Свобода”. Родителите посочиха, че протестът им не е продиктуван от конкретна случка, но са възмутени от разпространените кадри напоследък, които показват насилие над децата в градините от други краища на страната. Според тях поставянето на камери ще играе превантивна роля, но освен това, при евентуална ситуация, чрез записите тя ще може да бъде изяснена. Те са категорични, че с протестите си не искат да засегнат учителите като цяло, а да накарат в системата да светне „червена” лампа и да бъдат изчистени от нея лошите педагози, които работят без призвание.

    Все пак една от майките- Таня Еленкова разказа за ситуация, в която в предишната градина, в която е ходело детото й, макар да  не е упражнено физическо насилие, е имало такова психологическо. След подаване на сигнал за нередности в градината, отношението към детето й от страна на педагозите  станало "особено", започнали да го неглижират от дневния обучителен процес и все повече да го наказват. В резултат детето започнало да се изпуска в гащичките, а също и да плаче, когато трябва да отиде на забавачка. След преместване в градина, в която има камери и след работа на психолог, ситуацията вече е започнала да се нормализира, разказа майката.

     Хасковският протест подкрепи и  председателят на Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование Васил Николов. Исканията на Националния протест са разписани на 40 страници. Едно от основните сред тях е по-малкият брой на децата в групите. Учителите трябва да са и с друг статут на пенсиониране, за което трябва да бъде намален изискуемият им стаж. Искат се още ефективни и задължителни обучения на учителите. Освен това се настоява и за назначения във  всички заведения във всички градове, не само в големите, на специалисти -логопеди и психолози. По-добро финансиране на образователната система, е друго от заложените искания на протеста. Предложението е то да стигне в следващите пет години до 6,5 % от БВП.

    В Хасково е 11 протест, последният е в Русе утре. През следващият месец ще се проведат разговори с представителите на всички парламентарни групи за законодателни промени, посочи Николов.

    За съжаление хората, които издигаха плакати с надписи „Не на насилието!, „Стига безхаберие! Искаме спокойни учители, деца и родители!”, бяха малцина, въпреки, че протестът беше сериозно разгласен в социалните мрежи.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (38)

    • 1
      Зо
      Зорко
      22 -4
      18:00, 24 фев 2018
      "родители на протест за поставяне на видеокамери в детските заведения" - може би по-добре би се вписало това като заглавие на публикацията. Извинявайте за подсещането !
    • 2
      Зо
      Зорко
      59 -12
      18:12, 24 фев 2018
      Мога ли да попитам, кой ще защитава децата от домашно насилие и трябва ли във българските домове да има също камери ?
    • 3
      Ка
      Каквото сам си направиш
      47 -15
      18:28, 24 фев 2018
      Всички станахте воайори с тези камери. Скоро и в тоалетните ще има камери. Вие самите искате ли да работите винаги пред камерата? Даже телевизионерите не са съгласни.
    • 4
      Гр
      Гражданин
      65 -16
      18:58, 24 фев 2018
      Извинете, но аз виждам само 7 човека на протеста, което прави точно 2 семейства и 3 майки! Кой е упълномощил тези хора да представляват цялата родителска общност в града?
    • 5
      No
      Nostradamus
      63 -18
      19:00, 24 фев 2018
      Това ли са родителите? Пет човека. И това бебе не ви ли е жал за него? Какво като има камери, кой ще ги гледа, кой ще съхранява записите? Гарван гарвану око вади ли? И спрете се вече с тая параноя и тия права на децата. То ще чупи и ще се бие, те ще го гледат... Вас, родители, май като малки не са ви били, че да станете хора. Някога градините и училищата възпитаваха и създаваха личности. Сега са само платени детегледачи, защото ха му направиш забележка на копелето, иде родител, най-често спонсор, и пуска жалба. Ето така сами си съсипахме образованието. Но... Млъкни сърце!
      • Jo
        Joker
        23 -52
        19:30, 24 фев 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ив
        Иван
        12 -13
        20:09, 24 фев 2018
        Копеле може да е твоето дете за жалост,а не нашето.Ама,че си злобен или злобна.
      • Аа
        ААА
        3 -6
        17:18, 25 фев 2018
        Копеле си ти! Гад мръсна! Като не те бива за учител, чантата и да те няма! Има достатъчно кадърни учители, които да работят. Учител не е просто професия, а е призвание.
      • No
        Nostradamus
        0 0
        11:29, 27 фев 2018
        Дефинирай "кадърен учител". Не можеш, нали?
    • 6
      Ив
      Иван Райчев
      28 -44
      19:22, 24 фев 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ге
        Георги
        7 -5
        17:34, 25 фев 2018
        Соросоид, искам и у вас в спалнята ти да сложат камери и да те наблюдават да не се гавриш с жена си и да я развращаваш! Аман от глупави хора!
    • 7
      Dd
      dd
      19 -8
      20:19, 24 фев 2018
      Искаме камери и в погребалните агенции и моргите, за да избегнем риска някой да се гаври с трупове!!!
      • No
        Nostradamus
        16 -6
        20:43, 24 фев 2018
        Подкрепям идеята!
    • 8
      Да
      Даскал Фратю
      51 -7
      20:58, 24 фев 2018
      Драги ми Джокер, ако това ти е отношението към учителите - "изкукуригала", миризлива слива" - за твое сведение това твоето е също форма на насилие. И утре, ако детето ти попадне на свястна учителка в училище, но попило твоето отношение, то няма да я види като свястна, защото вече ще е усвоило твоята лексика. И в следващия момент може твоето дете да упражнява насилие към учителката си в по-късните класове, набрало бабаитска смелост през пубертета. И тогава ще бъдеш ли толкова ербап борец или боркиня за справедливост, ако горката му учителка, ще трябва да работи в условия на насилие? Единичните случаи на насилие в детските градини са със сигурност отражение на масовото насилие в домовете. Вижте се вие какви ценности носите, проумейте, че ценности с камери не се оправят!!!
    • 9
      Ке
      Кенанския Маймун
      40 -5
      23:36, 24 фев 2018
      Алуу , Хасково нет стига с тия каунопитеци бре
      ... Ако искате истината
      Сложете една скрита камера срещу детската градина само за времето когато маймунките водят маймунчетата в градинката да видите каква простащина е и цирк :))
      Пищене , циркове , майката бие шамари щото детето подивяло на село и не иска на градина ,
      друго пък го вкарват вътре и то бяга навън при майката , а майката бърза за кафе :))
    • 10
      Тр
      Трябва
      15 -22
      06:49, 25 фев 2018
      Трябва да ина камери!Настоявайте!От старрото пооко... Виж коментара
    • 11
      53
      532485
      13 -20
      08:43, 25 фев 2018
      Камерите не пречат, а помагат. Трябва да се пенсио... Виж коментара
    • 12
      Ст
      страхуват се
      9 -13
      09:51, 25 фев 2018
      Не чакайте някой да ви помогне и особено съветниц... Виж коментара
    • 13
      По
      поля
      26 -8
      10:13, 25 фев 2018
      Камерите няма да решат проблема,ако въобще няколко случая са проблема.Родители не вървете срещу учителите,а обърнете повече внимание на децата си-говорете повече с тях,говорете им не само за правата,а и за задълженията им-да са културни,да уважават възрастните,да им помагат,да поздравяват и т.н.Децата са отражение на родителите си и им подражават.Вие ,родители сте примера им в голяма степен и Вашето лошо поведение и отношение към учителите се предава и на децата Ви.Не вървете срещу хората,които прекарват с Вашите деца повече време,отколкото Вие самите.....Ако им нямате доверие ,не ги водете в детската градина,гледайте си ги в къщи,хванете им частна гледачка.......Много бързо завъртяхте посоката на исканията си за видео наблюдението,че е от добри чувства и в защита на учителите.Защитете ги без камери -пред обществото,пред собствените си деца....,защото децата на тези,които направиха записите са бъдещите подмолно действащи хора,не умеещи да разговарят,да застават с името и лицето си пред проблемите!
      • Ня
        Някой
        8 -18
        10:26, 25 фев 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Де
        Десислава
        5 -14
        10:44, 25 фев 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 14
      Ин
      ИНА
      4 -5
      12:16, 25 фев 2018
      "Ние Ви поверяваме "стоката" си. Вие пък ни се доверете !"
    • 15
      Jo
      Joker
      7 -14
      12:20, 25 фев 2018
      Стига сте плакали,камери ще има,като не те устройв... Виж коментара
    • 16
      То
      Това е дискриминеция
      17 -8
      12:34, 25 фев 2018
      Ако на протестиращите родители им поставят камери на работните им места как ще се чувстват и дали би ли се съгласили ?????.. Това го няма никъде по света. Другият вариант е да останат по домовете си и гледат децата си вместо да пият кафета по завидения и т.н.
    • 17
      Ли
      Лили
      12 -6
      12:55, 25 фев 2018
      Абсолютно вярно!!!
    • 18
      Ро
      Родителич
      9 -13
      12:56, 25 фев 2018
      За информация скъпа или скъпи на много места работ... Виж коментара
    • 19
      То
      Това е дискриминеция
      11 -5
      13:38, 25 фев 2018
      като не ви харесва си гледайте сами децата в къщи. но пък защо не и камери та да видите как сте си възпитали дечицата .и какво ви е възпитанието на самите вас.нали има една приказка каквото детето такива и родителите.Аз съм за камери и на всяко дете /родител / оценка.
    • 20
      Чо
      Чобанина
      18 -1
      14:57, 25 фев 2018
      Не знам колко ще помогнат камерите за качеството на работата в детските градини. Все пак това са малки деца, много от тях непослушни, ако учителите не им се скарат, те ще продължават да не слушат. Тези ексцесии в Бургас са изключение, просто заради , две три кучки, да не се обобщава за всички даскалки. Аз лично съм изключително доволен от учителките в нашата детска градина, дори е необходимо да бъдат по строги !
    • 21
      По
      поля
      12 -1
      15:05, 25 фев 2018
      до НИКОЙ.Всеки има право на мнение.Не съм госпожа в детска градина,но покрай децата ми познавам няколко учителки от групите,които посещават.Всички .тези които познавам не се нуждаят от камери ,защото имат човешко отношение към децата ми,а и др.майки нямат оплаквания.Така,че НИКОЙ който ида си НЯКОЙ Заставай с името си........
    • 22
      До
      До всички
      8 0
      15:12, 25 фев 2018
      Добри да бъдем

      Деца със слънчеви лица сме ние.
      И обич във сърцата ни се крие...
      Цветя сме във вълшебната градина.
      Без нас навярно тук ще е пустиня...

      Закрилят ни учителки-принцеси,
      живеем с тях и пеем светли песни.
      И учим се, рисуваме, играем,
      лудуваме, танцуваме, мечтаем...

      Очите ни блестят като звездици.
      Душите ни са волни - чудни птици.
      И носим на крилете си надежда -
      със обич този свят да ни посреща...

      Какъв ще е животът на Земята -
      без слънцето, надеждата, децата?...
      Деца добри, със слънцето да тръгнем!...
      Приятели добри, добри да бъдем!...

      Марин Тачков
      "Две и 200" /избрано за деца/, 2008 г.
    • 23
      Li
      lili
      9 -6
      15:56, 25 фев 2018
      Моето дете посещаваше 20 градина и го изписах от там специално заради една от леличките, ако имаше камери можеше да се докажат много неща Ако се оплачеш на директора той те прави теб виновен и твоето дете От приятелки знам,че прословутата леля продължава да е устатница към децата с обиди и клевети
    • 24
      Ку
      Кучетата са навсякъде
      10 -6
      16:36, 25 фев 2018
      Камери - задължително! Харесва ли ви или не - това е вярната посока. Така ще се знае кой крив, кой прав. А тези, които си работят съвестно, въобще няма да се притесняват от тях. И вече почти няма фирма или предприятие, магазин или учреждение без видео наблюдение! Какво сте се затюхкали, да не ви хванат издънките ли? А и недай Боже, всичко се случва - какви се навъртат и кой взема детето, как си тръгват особено като е хубаво времето и са на двора - Наблюдение в помещенията и дворовете - това е! Както има в училищата, така може и в гррадините! Много рев, много чудо!
      • Чо
        Чобанина
        8 -4
        16:56, 25 фев 2018
        Може и да си прав, който си върши съвестно работата няма от какво да се страхува
    • 25
      Не
      Незапознат
      4 -1
      19:40, 25 фев 2018
      Толкова голяма полемика стигаща до спор да има ли камери или не наистина не съм очаквал.Спор кой да наложи своята собствена теза с културно ругаене явно или малко по прикрито,с празни и дребнави забележки,обиди.Без едната и другата страна да се опита да разбере противната.Браво!Чудесно!После имало насилие сред децата.Това е само началото.За сега се пребиват,осакатяват и от време на време някои са на ръба да напуснат живота заради това.Но ако продължава тази гражданска война между родители,учители и институции ще дойде време когато някой изпаткал ще влезе с автомат в училище или детска градина и ще натръшка подред всякой който му се мерне пред очите.Да не би да ви се струва невъзможен кошмар това?Докато по спорните въпроси за постигане на съгласие между хората с различни позиции,различия и противоречия не се постигне консенсус нищо няма да стане даже и да има камери.Взаимното обвинение не само че не решава проблема но и го влошава.С поставянето на камери отначало всякой се сепва за момент и кротува образно казано.Но скоро след това старата песен продължава на нов глас.Тези които работят с камери над главите специално в учебните заведения с продължение на времето научават до къде стига обхвата и на видимост.Учениците пък ако направят тарапана пред нея става ''сляпа''.Нищо не може да се различи на записа.Ако не им отърва и ги дразни пък от сянката и с пръчка я извъртат.Месеци могат да минат без някой да обърне внимание на това.Всякой иска камери.Но някой правил ли е проверка колко от тях наистина записват или работят?На колко от местата на които има контролен монитор на входа на сградата и на колко работи?Дали някой въобще се интересува от тях докато не стане нещо?
    • 26
      Go
      gost
      3 -9
      20:05, 25 фев 2018
      Оказва се че учителите имат непоклатимо лоби в упр... Виж коментара
      • Чо
        Чобанина
        10 -2
        21:31, 25 фев 2018
        Не си прав, даскалите са зле заплатени и статута им в обществото не е висок. Това трябва да се промени. Тези хора заслужават високо заплащане от порядъка на 2000-3000 лв, както и достатъчно власт, за да възпитават както трябва децата. За справка виж Великобритания, за където бягат да учат много българчета. Защо просто не се поучим от най добрите образователни системи в света, ами си философстваме и дрънкаме празни приказки. Защо принц Джордж го пратиха на училище на 4 г, щото ще го възпитат както трябва. Кралското семейство има доверие на тяхната английска образователна система. Има си един принцип - като не можеш да измислиш нещо, изкопирай го от най-добрите !
      • Не
        Незапознат
        0 -3
        10:42, 26 фев 2018
        Откъде се почна докъде се стигна!Репликата ми е към Чобанина.Заплатите на даскалите не са зле на база от това което взимат останалите.Образованието е сфера която черпи средства от бюджета на държавата.Не сте ли си задавали въпроса защо всякой от тях колкото и да реве за още и независимо дали го огрее или не пак се натиска за местото си?Не напразно Гост го изтълкува като лоби.Не че е така но човек с по незадълбочено тълкуване така би го определил.Държавният бюджет е баницата от която всеки гледа отчупи по голямо парче.Затова протестират полицаи,съдебни охранители,лекари и все искат,искат...Но даже им се даде нещо не се променя това което дават.И да ги направят заплатите им от 2000 лв.нагоре пак статута им в обществото ще е нисък.Даже ще се и срине до никакъв!На държавна сигурна и висока заплата всякой би направил всичко повече от необходимото за да я запази.На колко от тях мислите ще има значение това че обществото не ги възприема с уважение и респект?В сферата на образованието няма човек който да работи за заплата по малка от минималната за страната в момента!Но тя е САМО за помощният персонал!Когато се копира едно нещо от най добрите се копира всичко а не само следствието ако се иска да проработи като идеално копие.Във Великобритания за да стигнат до този етап на развитие са минали през не малко перипетии.
    • 27
      Ав
      Автор
      5 -2
      08:24, 26 фев 2018
      Като искате видеонаблюдение, купете си камери, снимайте с тях и си видеонаблюдавайте. Кво ревете толкоз.
    Последни новини