Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале

Филмът "Не ме докосвай" на румънската режисьорка Адина Пинтилие - копродукция с българско участие - завоюва вчера голямата награда "Златна мечка" на 68-ия Международен филмов фестивал в Берлин, съобщиха световните агенции.
 

Изборът на журито бе абсолютна изненада за критици и журналисти, които възприемат лентата като изключително смел експеримент. Пинтилие заяви, че самата тя не е очаквала да спечели наградата за филма си, в който героите търсят интимност, но същевременно се боят от нея. Той е съвместен проект с румънско, германско, чешко, българско и френско участие, включително на актьорите Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.
 
Румънската режисьорка заяви на пресконференция, след като взе трофея, че филмът приканва зрителите да изпитат съчувствие, да приемат различността и да преосмислят представите си за всичко. "Ето защо си мисля, че за много хора този филм може би няма да е приятен, но в същото време ние предизвикваме вас, зрителите, да водите диалог и да погледнете себе си", каза Пинтилие.

Журито на Берлинале отличи със "Сребърна мечка" за режисура Уес Андерсън за анимационния филм "Кучешкия остров". В него се разказва за японски град, в който избухва епидемия от кучешки грип и властите издават заповед всички кучета да бъдат изхвърлени на сметище, намиращо се на изолиран остров.
 
Актьорът Бил Мъри, който озвучава едно от кучетата, взе наградата на галацеремонията от името на Андерсън. "Никога не съм си помислял, че ще ми се случи да отида да работя като куче и ще се прибера у дома с мечка", пошегува се той, докато държеше статуетката.

Наградата за най-добър актьор получи французинът Антони Бажон за ролята си на наркоман, опитващ да се отърве от порочния навик с помощта на религията във филма "Молитвата" на френския режисьор Седрик Кан. "Много се молих да получа мечка", каза Бажон на пресконференция след церемонията по награждаването. "Много е важно да покажем на наркозависимите, че има път за избавяне от тяхното пристрастяване - в този филм манастирът и религията помагат на този човек", допълни той.

За най-добра женска роля бе отличена 68-годишната Анна Брун за филма "Наследничките" на парагвайския режисьор Марсело Мартинеси.

Приз за най-добър сценарий получиха Мануел Алкала и Алонсо Руиспаласиос за лентата "Музей", в която се разказва за ученици, откраднали през 1985 г. артефакти от Националния музей по антропология в Мексико.
Полската режисьорка Малгожата Шумовска получи Голямата награда на журито за филма "Лице", разказващ за млад мъж, който претърпява трудова злополука и буквално загубва лицето си. Направена му е операция и му е присадено ново лице, но когато се завръща в родния си град от болницата, близките му се отдръпват от него.
 
Наградата за изключителен артистичен принос отиде при Елена Окопная за костюмите и за цялостната визия на руския филм "Довлатов".
Победителите бяха определени от шестчленно жури, оглавявано от германския режисьор Том Тиквер. На фестивала бяха излъчени около 400 филма.

68-ото издание на филмовия фестивал, за първи път в историята, беше закрито с български филм. Около 2000 зрители гледаха и аплодираха лентата на Милко Лазаров „Ага”. За последно страната ни е участвала в основната програма на фестивала преди 29 години.

Източник: dariknews.bg

Коментари в сайта

Последни новини