Майчин експеримент доказа ползата от кърмата и взриви интернет

Резултатите от домашен експеримент, проведен от една майка, разпалиха ожесточен дебат, след като тя заяви, че кърмата превъзхожда адаптираното мляко.

Джесика Уилсън, майка и студент по биология, била любопитна за ползите от майчиното мляко, с което хранела новородения си син, затова решила да проведе експеримент. Тя сравнила как кърмата и 4 различни марки адаптирано мляко реагират на бактерии.

За да изпробва хипотезата си, че майчиното мляко е вълшебно, Уилсън напоила 4 диска със собствената си кърма и 4 с различни видове адаптирани млека, след което ги поставила в блюда на Петри, съдържащи един и същ бактериален щам.

Както се вижда от изображението, пространството около напоените с кърма дискове е почти чисто, от друга страна адаптираното мляко не е оказало почти никакъв ефект и бактериите са превзели изцяло съда.

Под публикуваните във фейсбук резултати Уилсън написала: “Гърдите са вълшебни, най-добрите. Гордейте се това, което давате на децата си.”

Постът и е споделен над 12 000 пъти, мнозина са и благодарни, че е направила достояние резултатите от експеримента.

“Страхотен начин да образоваме бременните и току-що родилите жени”, пише една майка.

Новите майки биват окуражавани да кърмят бебетата си, защото кърмата съдържа идеалните хранителни вещества, от които новородените се нуждаят. Тя включва и антитела, които помагат на детето да се пребори с вирусите и бактериите.

Гинекологът Шийла Нюман твърди, че макар майчиното мляко обичайно да се смята за по-добро решение за имунната система на бебето, тъй като антителата от майчиното тяло преминават в кърмата, “те преминават също и през плацентата по време на бременността”.

Не всички майки обаче успяват да кърмят, факт към който мнозина смятат, че Уилсън проявява неразбиране.

Една жена пише: “Това ще накара жените, които не кърмят да се чувстват още по-зле”.

А друга допълва: “Видях поста и сега се чувствам като боклук. Не мога да кърмя, а сега имам научно доказателство, че не успявам да осигуря на дъщеря си най-добрия старт в живота”.

“Не особено приятно, за нас майките, които не кърмим”, пише трета.

Според новопроводено изследване новоразработена формула на адаптирано мляко, обогатена с пробиотици успява да защити имунната система на бебето, подобно на кърмата.

Източник: independent.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини