И децата могат да бъдат учени - ето как

Дженифър Фей си спомня добре деня, в който милионното наблюдение се появило в eBird. Било лятото на 2012, а приложението за наблюдение на птици съществувало от десетилетие. По онова време любители на гражданската наука допринесли с 99 999 999 изображения, звуци и отбелязвания на птици. Тези наблюдения били използвани от създателите на приложението Cornell Lab of Ornithology и Audubon Society в подкрепа на различни консервационни дейности и като ценна информация за редица научни изследвания.

Когато милионното наблюдение най-накрая се появило, всички, включително Фей, смятали, че то е дело на опитен орнитолог или известен учен.

Оказало се, че е на 12-годишно момче.

Лирон Герстман от Ванкувър, Канада идентифицирал 24 вида онзи ден, докато се разхождал из планината. Снимката му на червеногръд дрозд написа историята на eBird. “Това бе страхотен ден за образователната система”, казва Фей, която работи с учители от цялата страна, за да им представи по-различен тип образователни методи, фокусирани върху наблюдението на открито, чиято е цел е да вкарат гражданската наука в класните стаи. “За мен случаят илюстрира, че зад движението за гражданска наука стоят реални хора, и някои от тях са много млади.”

През последното десетилетие, любителите на гражданската наука – обикновени хора с интересни в природния свят – допринесоха с милиони наблюдения за приложения като eBird, събираха проби от почвата за изследователски цели, откриха нови пулсари, помагаха на НАСА и космическите и наблюдения, идентифицираха потенциална извънземна мегаструктура, откриха нови видове...

Хората обаче често се колебаят да стартират кариера в сферата на гражданската наука – това е един огромен нов свят. Как да започнем?

Следвайте страстта си

Гражданската наука е възможност да се потопите в тотално нова вселена. Ако обичате пеперуди, намерете проект за пеперуди. След като придобиете някакъв опит в научните занимания, бихте могли да разширите наблюденията си върху космоса или да проследите различни видове птици из континента.

SciStarter е идеалната първа крачка. Сайтът обединява над 1 600 изследователски проекта. Дава ви възможност да търсите по тема или възрастова група. Последвайте инструкциите и изпратете полезна информация на професионални учени по света.

Включете и приятелите си

Много неща могат да се кажат за това да се впуснеш в ново начинание сам (макар че е по-добро около вас все пак да има възрастен). Но гражданската наука е много по-забавна в група. Ето защо Фей работи с множество учители, за да направи наблюдението на птици част от часовете по природни науки. Бихте могли и сами да си организирате посещение на местен природен резерват или да помолите ръководителите на училището си да включат тези дейности в учебната програма.

Възползвайте се от предимствата на съвременните технологии

Без значение на каква възраст сте, без предварително обучение, понякога ще изпитвате затруднения. Възможно е преди да изпрати историческото милионно наблюдение Герстман да се е запитал: Дали това наистина е дрозд? А как да определя дали е червеногръд или принадлежи към друг вид? Макар скептицизмът да е важна част от научния процес, той не бива да ви възпира от участие.

В наши дни има множество приложения, които любителите на гражданската наука биха могли да използват. Например приложението iNaturalist, което ви позволява да запишете всичко в екосистемата – от кървавиче до снежна чапла.

Може да отнеме години преди да се озовете в лабораторията като професионален учен. Но с малко инициатива и с помощта на дигиталните ресурси, кариерата ви може да започне още днес.

Източник: popsci.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини