Френската прокуратура погна Марин Льо Пен за туитове с "Ислямска държава"

Лидерът на крайнодясната френска партия "Национален фронт", Марин Льо Пен е обвинена за публикуване в "Туитър" на изображения със зверства на "Ислямска държава", в които е и снимка на обезглавеното тяло на американския репортер Джеймс Фоли, съобщава АФП.

Прокурори коментират, че Льо Пен е с повдигнати обвинения за публикации, като разследването започва през декември 2015 г. Действията на съдия от Нантер, до Париж, са след като Народното събрание гласува през ноември да свали депутатския имунитет на Льо Пен заради снимките. През март миналата година депутатите в Европейския парламент също гласува за премахване на имунитета й.

"Това само показва на френските граждани какво е Европейският съюз, какво е Европейският парламент и че всичко е част от системата, която иска да спре кандидата на френския народ, който съм аз", заяви в отговор на тези действия Льо Пен. Тя отказва да присъства на полицейски разпит в Нантер, използвайки своя статут на евродепутат.

Льо Пен, която има над два милиона "Туитър" последователи, се обръща с въпросните постове към журналиста от BFM TV Жан-Жак Бурдин, когото обвинява, че приравнява партията й джихадистите от "Ислямска държава"

Родители на убития журналист Фоли Джон и Даян поискаха тогава изображенията да бъдат премахнати незабавно, обвинявайки Льо Пен, че използва "срамни и нецензурирани" изображения за собствените си политически цели.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини