Facebook с крачка назад – няма да разделя новинарския поток на две

 В четвъртък най-голямата в света социална мрежа Facebook Inc заяви, че слага край на теста за разделянето на две на новинарския поток, идея, която разкри как хората консумират новини в шестте страни, където бе тествана, и увеличи притесненията за мощта на Facebook, предава агенция Ройтерс, цитирана отInvestor.bg.

Тестът създаде две серии със стрийминг публикации. Едната беше фокусирана върху снимки и други актуализации от приятели и семейството, а втората беше наречена "изследвай емисията". Тя беше посветена на материали от страници във Facebook, които потребителят харесва, като например медии или спортни отбори.

Социалната мрежа реши да сложи край на теста и да поддържа един поток, защото хората са заявили, че не харесват тази промяна, казва Адам Мосери, ръководител на отдела "Новинарски поток" във Facebook.

"Хората ни казаха, че са недоволни от публикациите, които виждат, и разполагането с две отделни емисии не им помага да се свързват повече с приятелите и семейството", каза Мосери.

Тестът започна през октомври и се проведе в Боливия, Камбоджа, Гватемала, Сърбия, Словакия и Шри Ланка. Той бързо засегна трафика на уебсайтовете при по-малките медии.

Мосери каза, че компанията е "получила обратна връзка, че за хората в тези страни е по-трудно да имат достъп до важна информация и че не сме съобщили ясно теста".

В отговор Facebook ще преразгледа как да тества промяната на продуктите си.

"Надявам се, че Facebook ще прояви по-голям интерес към това, което се случва в страните, в които се правят тестове", заяви журналистът от Словакия Филип Струхарик, който по-рано критикуваше теста.

Той поясни, че новинарските медии са по-силни, когато не разчитат на Facebook за трафик. Самият той очаква трафикът от Facebook да се свие допълнително в дългосрочен план поради други промени в потока.

В Камбоджа медиите приветстваха края на този тест на Facebook.

Социалната мрежа стана все по-важна платформа за политически новини в Камбоджа, след като някои медии, критикуващи дългогодишния министър председател Хун Сен, бяха принудени да закрият дейността си.

"Потребителите на Facebook в Камбоджа ще могат отново да получат информация, след като традиционните и независими медии бяха принудени да затворят", каза Ноп Ву, главен редактор на радио "Гласът на демокрацията", което е претърпяло огромен спад от 30% до 40% от читателите по време на теста.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг разкри други промени в новинарския поток през последните два месеца, за да се бори със сензационния характер и да даде приоритет на постингите от приятели и семейство.

Най-голямата социална мрежа в света и нейните конкуренти са под натиск от страна на потребителите и държавните органи да направят услугите си по-малко пристрастни и да ограничат разпространението на фалшиви новинарски материали и измами.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини