Д-р Димитров излиза от ареста срещу подписка, прокуратурата му повдига две обвинения

Д-р Иван Димитров ще бъде освободен днес от ареста с „подписка“, заради липса на опасност да се укрие или да извърши още престъпления, но процесът срещу него предстои. Прокуратурата повдига на медика две обвинения, съобщи на пресконференция наблюдаващият прокурор Георги Пенев, цитиран от „Фокус”- Пловдив. Едното е за причиняване смъртта на друго лица при превишаване на пределите на неизбежна отбрана, второто - за незаконно притежание на огнестрелно оръжие и 17 броя боеприпаси. Наказанието, което законът предвижда, по първото обвинение, е до 5 г. лишаване от свобода, а по второто – от 2 до 8 г. затвор.

Д-р Димитров е направил пълни самопризнания за случилото се, но все още не е открито оръжието на престъплението. Той има на глезена си порезна рана, но не е установено дали е от нож, или от метална тръба. Лекарят сам е обработил раната си, като преди това е почистил ръцете си от частиците от стрелбата. Самият той е казал пред разследващите, че е изпразнил целият пълнител на пистолета в крадеца. Пострадалият има само една рана от упор, от която е починал. „Д-р Димитров е имал двама помагачи, с които е опитал да прикрие следите от престъплението. С тяхна помощ е била почистена кръвта рано сутринта, събрани са били гилзите, изхвърлено и укрито е било оръжието”, предаде още "Фокус" - Пловдив, цитирайки държавното обвинение. По думите на окръжния прокурор Румен Попов лекарят е помолил да бъдат изтрити и два от записите от камерите, на които е била заснета стрелбата.

По данни от прокуратурата крадецът наистина е бил въоръжен с отверка и нож, които са били открити в джоба му, т.е. не са били извадени. Помагачите на доктора – приятел и леля му, са го молили да се обади на тел. 112, но той е отказал. Прокуратурата и полицията са стигнали до разкритията без негово съдействие. Последвал е и отказ да каже за престъплението. Пълните самопризнания той е направил от момента на повдигането на обвиненията спрямо него. По време на разпитите е обяснил от къде се е снабдил с оръжието. До късно вечерта снощи са били извършени множество процесуално следствени действия и експертизи, разпитани са 15 свидетели.

Стана ясно още, че към момента на извършения опит за кражба от страна на убития в жилището на обвиняемия, намиращо се на втория етаж в Пловдив, не са се намирали нито съпругата, нито децата на д-р Димитров, които живеят в Крумово. Това е установено от показанията на самата съпруга и от неговите собствени обяснения, дадени пред адвокат. Категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък са станали в двора на кооперацията. Категорично се изключва жилището, което беше коментирано.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини