С тропане по масата руският патриарх поучава президента Радев за Освобождението (видео)

Руската православна църква разпространи на сайта си видеозапис от изявление на руския патриарх Кирил пред президента на България Румен Радев на срещата им преди два дни. То е с продължителност почти 6 минути и е изпълнено с остри реплики, като в част от времето си духовникът подсилва ефекта от казаното с потропване с пръсти по масата. От записа, разпространен след края на визитата на патриарха в България, се вижда само какво говори гостът, но не и дали и какво е отвърнал президентът.

Главата на руската църква беше в България за честванията на 140-ата годишнина от освобождението на страната от османско владичество и участва в тържествата на връх Шипка, след което разговаря с премиера и президента. Преди да си тръгне от страната, той направи специално изявление пред медиите, в което изрази огорчение от "лъжливите исторически интерпретации" на българските държавници. От думите му се разбра, че повод за реакцията е словото на президента на Шипка, в което беше посочено, че роля за Освобождението освен Русия са играли също Полша, Литва и Финландия, чийто воини са загинали в боевете.

"Искам ясно още веднъж да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. [От] Русия", заявява патриарх Кирил на президента Радев и допълва: "Искам откровено да ви кажа, че ми беше трудно да чуя тези неща. Нито полският сейм, нито литовският са взимали решение за освобождаването на България". Духовният водач на Русия подчертава, че има двойнствено впечатление от юбилея.

Съобщението на президентството от срещата на 4 март лаконично цитира казаното от патриарх Кирил така: "Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. "Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура", заяви патриарх Кирил."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ГЛУПОСТИ !
    Защо не казва че Русия е загубила 2 войни преди това в КАВКАЗ срещу Турция !?
    Къде е участието тогава на българите за "тяхната ПОБЕДА " на Балканите ?Нима наистина не е имало записали се финландци, поляци и сие в руската - армия от БЪЛГАРИ , които са все милеели за българските земи, записали се доброволци.
    Я да каже - Какво става след всяка война в Русия , ако загуби в нея ? - Войнишко въстание. Царя е нямал друг избор...иначе не абдикация, ами директно размирици, и разстрел по Москва и Петербург. Че как е станала 17г революцията Аврора ?Те така...
    После идват с количество войска 1:3 Русия :Турция как се побеждава в такова съотношение от 200 000 души срещу 500-600 К турчиля АЛУУУУ...
    САМО чрез български въстанници, хайдути и дружини които са изнесли сраженията на плещите си, да не казваме че са стреляли 50 % по добре и по точно от "руснаците" .
    Ние също помним и цената на това освобождение ! Дядо ми е бил личен адюдант на Гурко !
    НО също така си помним и уважаваме произхода - и кой сме ние - БЪЛГАРИ !
    А как са се саморазправяли с Велика България и столицата Казан 15-16 век (200години държава) ! и до сега им казват с обидната дума татари, къде са тия татари в Българска земя ?
    Алооо къде е този КРИМ? чий е бил този полуостров, чия е преднестровието, ми молдова , ми украйна - Донец, Ростов на Дон, цяла ВОЛГА ...
    Я да каже тоя с келимявката - как царя им станал цар и са взели титлата цар и от кого
    като дотогава са били нищожни князе ? Които никой не ги е бръснел в Европа и накрая и герба откраднали на България и го сложили на собствения си.

    Ако на кавказ всички са били против русите, тук на балканите сме им били не само гръб ами сме защитавали собствената си земя - затова са спечелили войната .
    Иначе е трябвало да спят всички 500 години за да дойде дъртия монах - да ни държи тон
    КЪДЕ БЯХА 500години те , нима не са знаели че българи са избягали цели семейства по украйна и молдова .. за това че са искали да завземат турските територии на турската екс империя, който държи дарданелите и босфора - ще има излаз на черно море -гео политически игри.
    Много им било мило и драго за българския народ !БАСТА ! ОКУПАЦИЯ НЯКОЛКО ГОДИНИ !
    45 Години ближат хората раните си от техния глупав комунизъм където те самито си го съсипаха.
Последни новини