Храни за красива кожа

Красотата идва отвътре. Може да звучи изтъркано, но е точно така. Това, което консумираме, дава директно отражение върху начина, по който се чувстваме и изглеждаме. Затова, ако искаме да бъдем свежи и по-млади, важно е да включим в менюто си тези пет неща, които не са нито скъпи, нито трудни за намиране.

Зеленчуци който не яде

Английският специалист по здравословно хранене Лили Саутър е поддръжник на правилото за пет порции плодове и зеленчуци на ден. За съжаление, в забързаното ежедневие изпълнението му често е невъзможно. А пропуснатите ползи са не една и две.

Плодовете и зеленчуците имат високо съдържание на вода, която също не винаги се сещаме да пием в достатъчни количества. А ако организмът ни е достатъчно хидратиран, за кожата може да се каже същото. Оттам по естествен път се намалява количеството и дълбочината на бръчките по лицето и шията.

Специално внимание

След обобщения съвет за консумация на и без това полезните плодове и зеленчуци се нарежда един по-специален играч - кивито. Мъхестият плод е известен като един от най-богатите на витамин С.

Според различни изследвания, именно неговият повишен прием може да се превърне в истинска вътрешна борба на организма с бръчките и белезите на стареенето. Витамин С е силен антиоксидант, който се среща в клетките на кожата.

Той играе съществена роля в защитата от свободните радикали и замърсяването на околната среда, които са една от водещите причина за стареенето. Освен това, най-популярният витамин участва и в синтеза на колаген, който е наистина важен за еластичността на кожата.

Вкусно и полезно

Сьомгата отдавна се определя от много специалисти по здравословно хранене като най-полезната риба. Причината тук се корени в голямата концентрация на Омега-3, 6 и 9 мастни киселини, както и на антиоксиданти. А те, както споменахме по-горе, са повече от важни за свежия вид на кожата.

Астаксантинът се смята за най-силният естествен антиоксидант. Може да си го набавим именно с консумацията на сьомга. Според изследвания, той потиска видимия ефект на стареенето върху кожата.

Неочакван съюзник

Сладките картофи все още не са толкова популярни у нас. А би трябвало. Оказва се, че те са верен помощник в борбата с бръчките. В тях се съдържа друг много важен за кожата антиоксидант - бета каротин.

Той е включен в състава на голяма част от слънцезащитните продукти и предпазва кожата от вредното им влияние. Антиоксидантът предпазва от свободните радикали, които предизвикват преждевременно стареене. Бета каротен се съдържа и в портокалите, в морковите и в спанака.

Още една изненада

Зехтинът е полезен за кожата не само ако го използваме вместо олио за блестящ загар. Неговата консумация със салати и други ястия гарантира еластичност и по-малка податливост към поява на бръчки.

Разбира се, храните не са магическа пръчка, с която да изтрием годините от лицето си. Въпреки че няма категорични научни доказателства, много изследвания по темата водят до извода, че антиоксидантите със защитата от свободни радикали и производството на колаген, пише Daily Mail.

Източник: lifestyle.bg

Коментари в сайта

Последни новини