Китай: Тръмп вреди на световната търговска система

Китай обвини президента на САЩ Доналд Тръмп, че вреди на световната търговска система с увеличените мита върху вноса на стомана и алуминий, докато Япония и Южна Корея изразиха безпокойство, че мерките потенциално могат да доведат до икономически загуби, информира АП.

Припомняме, вчера Тръмп официално се подписа под два документа за вдигане на митата за внос на стомана и алуминий съответно с 25% и 10%. Американският лидер заяви, че мерките са необходими, за да се защити националната сигурност на страната и да оцелеят производителите на метали в САЩ.

Министерството на търговията на Китай обяви, че "категорично се противопоставя" на действията на Тръмп. Но ведомството не разкри дали Пекин ще наложи ответни мерки.

Ведомството критикува Тръмп, че предприема едностранни действия вместо да работи в рамките на Световната търговска организация.

САЩ се стремят към търговски протекционизъм, обвини Китайската асоциация за желязо и стомана. Според организацията решението ще навреди на световната стоманена индустрия и сериозно ще засегне интересите на потребителите. Допълва се, че САЩ се самонараняват с тези си действия.

Азиатските пазари тръгнаха нагоре с облекчение, тъй като се предполагаше, че мерките на президента на САЩ могат да бъдат по-тежки. Брокерите също са насърчени от новината, че Тръмп може да се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун.

На извънредна среща търговският министър на Южна Корея призова другите правителства да предотвратят "търговска война".

Призоваваме международната общност да се въздържа от приемане на мерки, които могат да възпрепятстват свободната търговия, обяви министърът.

Външният министър на Япония Таро Коно отбеляза, че тези мерки могат да окажат значително влияние върху икономическите отношения и сътрудничеството между Япония и САЩ, които са съюзници.

Новите мита влизат в сила след 15 дни, като Канада и Мексико няма да бъдат засегнати на този етап.

През изминалата година САЩ внесли 1,1% от китайския износ на стомана в сравнение с 12% от Южна Корея и 5% от Япония.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини