Отвориха пътя Смилян-Рудозем-от там ще минава целият трафик до решение на проблема със срутището край Тикале

Днес по обяд беше отворен пътят Рудозем-Смилян, който сега се явява единствената връзка между Смолян и населените места от двете общини Рудозем и Мадан. Монтират се указателни табели за пренасочване на тежкотоварния трафик, който ще минава от там, каза за СмолянБГвести.нет зам. – областният управител Андреан Петров. Пътят вече е разчистен от свлачището, което затвори трасето преди 10 дни. Сега той ще бъде и основната трафик артерия, след огромното срутване и растящо свлачище, което падна на разклона за село Тикале и така прекъсна движението от Смолян по посока Мадан и Рудозем.

До края на деня ще бъдат монтирани и предупредителни табели, които да забраняват преминаването на пешеходци през срутището край Тикале. Единствената възможност от там да минава някакво превозно средство е предвидена за линейка при спешни случаи, но за целта трябва да бъде премахната скалата, която е оставена на свободното от камъни платно. Това е направено умишлено, за да се предотврати рисково преминаване на автомобили по платното, което е свободно от кал и камъни.

„Това с линейките обаче ще се прави наистина само при спешна нужда, тъй като свлачището е опасно за всички“, уточни Петров.

В момента се работи по създаването на обходен път край село Влахово, който е с дължина 1110 метра и ще излиза на около 2 км. от разклона за Тикале. До 10 дни трябва да е готова и асфалтовата отсечка за леки коли и микробуси до 22 места, по която да минава лекият трафик. Тя ще бъде частична алтернатива за движение, заобикаляща инфарктното срутище. То е опасно за и пешеходци, и за коли, и по препоръка на АПИ днес изцяло е забранено преминаването. 

Днес на среща с няколко големи фирми-работодатели, Регионалното управление на образованието в Смолян и областната управа е изготвен график за движение по пътя Смилян-Рудозем, по който работниците в големите фирми в Смолян ще бъдат извозвани със служебен транспорт, както и училищните автобуси от селата в района.

На среща утре-13 март ще се дискутира бъдещето на пътя Смолян-Мадан-геолози, специалисти и местна власт ще коментират вариантите за решение – направа на нов път, разчистване и укрепване на стария, след отстраняване на срутените камъни, или направа на тунел на проблемните места.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини