20 °C

Отвориха пътя Смилян-Рудозем-от там ще минава целият трафик до решение на проблема със срутището край Тикале

Днес по обяд беше отворен пътят Рудозем-Смилян, който сега се явява единствената връзка между Смолян и населените места от двете общини Рудозем и Мадан. Монтират се указателни табели за пренасочване на тежкотоварния трафик, който ще минава от там, каза за СмолянБГвести.нет зам. – областният управител Андреан Петров. Пътят вече е разчистен от свлачището, което затвори трасето преди 10 дни. Сега той ще бъде и основната трафик артерия, след огромното срутване и растящо свлачище, което падна на разклона за село Тикале и така прекъсна движението от Смолян по посока Мадан и Рудозем.

До края на деня ще бъдат монтирани и предупредителни табели, които да забраняват преминаването на пешеходци през срутището край Тикале. Единствената възможност от там да минава някакво превозно средство е предвидена за линейка при спешни случаи, но за целта трябва да бъде премахната скалата, която е оставена на свободното от камъни платно. Това е направено умишлено, за да се предотврати рисково преминаване на автомобили по платното, което е свободно от кал и камъни.

„Това с линейките обаче ще се прави наистина само при спешна нужда, тъй като свлачището е опасно за всички“, уточни Петров.

В момента се работи по създаването на обходен път край село Влахово, който е с дължина 1110 метра и ще излиза на около 2 км. от разклона за Тикале. До 10 дни трябва да е готова и асфалтовата отсечка за леки коли и микробуси до 22 места, по която да минава лекият трафик. Тя ще бъде частична алтернатива за движение, заобикаляща инфарктното срутище. То е опасно за и пешеходци, и за коли, и по препоръка на АПИ днес изцяло е забранено преминаването. 

Днес на среща с няколко големи фирми-работодатели, Регионалното управление на образованието в Смолян и областната управа е изготвен график за движение по пътя Смилян-Рудозем, по който работниците в големите фирми в Смолян ще бъдат извозвани със служебен транспорт, както и училищните автобуси от селата в района.

На среща утре-13 март ще се дискутира бъдещето на пътя Смолян-Мадан-геолози, специалисти и местна власт ще коментират вариантите за решение – направа на нов път, разчистване и укрепване на стария, след отстраняване на срутените камъни, или направа на тунел на проблемните места.

Щиляна Чакърова


Видеа по темата

Хороскоп за 22.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини