11 °C

Какъв цвят ще са очите на бебето

Всъщност не е съвсем вярно, че детето ще наследи или цвета на очите на майката, или този на бащата.

Когато на мама и тате са с кафяви очи, а бебето е синеоко, това може да предизвика несекващи с години коментари от съседи и познати. "На кого прилича това дете" не е най-желания коментар, който искаме да чуваме, нали?

Оказва се,че генетиката, колкото и да е сложна, има конкретен прост отговор - над 6 от сто двойки с кафяви очи имат синеоко бебе. А ако единият родител е със зелени очи, шансът за синеоко поколение нараства двойно.  Затова пък на двама синеоки родители не може да се роди бебе с кафяви очи. Това разбира се е доста строго ограничен случай, но и малко вероятен, защото генетично чисто сини очи са голяма рядкост. Научно доказан факт е, че синеоки мама и татко не могат да родят дете с различен от техния цвят на очите, пише brightside.me. Цветът и на двамата обаче трябва да не е смеска от син и друг цвят, т.е. техните родители да са били синеоки, и родителите на техните родители - също, и т.н.

Цветът на очите на хората зависи от количеството на пигмента меланин в ириса, който определя и цвета на кожата. При хората със светли очи меланинът е по-малко. Трябва да се има предвид и че повечето новородени са със светли очи и може да се окаже, че тялото на бебока произвежда повече меланин, вследствие което може да се променят и очите му.  Този период може да продължи до 3-годишна възраст. Но понякога и при възрастни хора  се случва да се промени цвета на очите им.


Хороскоп за 19.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини