Кметът: Новите такси за градина са в сила, родителите не са подали декларации

„Към настоящия момент решението на Общинския съвет за таксите за детски градини е в сила, гласи становище на кмета Добри Беливанов, което общинската администрация изпрати до медиите.

Ето целия текст на градоначалника:

„Това решение не е обжалвано и спряно от никого, още по-малко от кмета. Но то е за определена група родители – с постоянен или настоящ адрес в Община Хасково. Ползването зависи от волята на родителите след подадени декларация за адресна регистрация.

Така че не е необходимо кметът да издава заповед или какъвто и да е друг документ за изпълнение на решението. И в действащата досега Наредба са предвидени преференции, които се прилагат без да има специална заповед за това.

Друг е въпросът относно съмнението ми за законността на решението. На заседанието на Общинския съвет предложих разработка от общинска администрация за изцяло нова Наредба, но за съжаление бе отхвърлена от съветниците. По нея според дните на посещение на детето заплащаната от родителите такса щеше да е под 40 лева за всички. Без подаване на декларации, които между другото не е ясно дали ще се подават всеки месец или в началото на учебната година. Считам, че е наложително да внеса нова докладна за коригиране на Наредбата съобразно изискванията на закона.

Съгласно действащите изискванията Общината е длъжна да осигури почасова грижа в детските градини. Тя е необходима най-вече за децата със специални образователни потребности. Това е един от начините те да бъдат социализирани и да получават адекватна грижа и обучение. В настоящата Наредба това не се предвижда, въпреки, че е задължение на Общината.

Според Закона не може да бъде начислявана такса за пет и шестгодишните деца, за тях е допустимо да се заплаща само храната за присъствените дни. В така приетата от Общинския съвет Наредба се говори за „сума“. Такова понятие няма. Законът за предучилищното и училищното образование гласи: „Задължителното предучилищно и училищно образование в държавните и в общинските детски градини и училища е безплатно за децата и учениците.“

Съгласно Закона за Местни данъци и такси Общините събират следните местни такси:

„за ползване на детски ясли, детски кухни,, детски градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, лагери, общежития и други общински социални услуги.“

„за дейностите по хранене на децата в задължителното предучилищно образование извън финансираното от държавата.“

Приетите промени в Наредбата на Общинския съвет не са финансово обосновани. Колко ще струва на Общината това намаление? Каква сума ще е необходима в бюджета, за да се покрие разликата? От къде ще се осигурят необходимите средства?

Ако родителите подадат декларация, на дневен ред е въпросът каква сума трябва да заплатят. Продължавам да твърдя, че текстът на Наредбата с приетите промени е неясен, поради следните обстоятелства:

Съгласно общинската Наредба (чл. 26 ал. 3):

„За Целодневни детски градини и Обединени детски заведения , размерът на месечната такса е, както следва:

а/ за град Хасково - 45 лв. такса, от които 25 лв. постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето и 20 лв. диференцирана част.

б/ за селата – 45 лв. такса, от които 15 лв. постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето и 30 лв. диференцирана част.

в/ за 5 и 6-годишните, посещаващи подготвителните групи в детските градини се заплащат само разходите за храна в размер на 3.30 лева на ден. Посещаващите подготвителните групи в детските градини по селата, заплащат реалния размер на разходите за храна. 5 и 6-годишните деца, посещаващи подготвителни групи, ползват всички преференции по отношение на разходите за храна, касаещи и таксите за ползване на детски градини.“


 

- с новосъздаденият чл.26 б се приема следното правило:

„За общински детски градини се въвежда облекчение при заплащане на сумите по чл.26, ал.3 от Наредбата, като родителят или настойникът заплаща сума в размер на един лев на присъствен ден на детето при наличие на следното условие: „постоянен или настоящ адрес на един от родителите в община Хасково.“

Така създаденият нов член може да бъде тълкуван нееднозначно в няколко варианта:

-да се дължи съответната постоянна такса, като се заплаща допълнително по един лв. на присъствен ден

-доколкото е въведен израза „облекчение при заплащане на сумите“ е възможно тълкуване, при което да се дължи по един лв. на присъствен ден за постоянната и диференцираната част от таксата, при което реално се получава по два лв. на ден

-да се заплаща единствено един лв. на присъствен ден

Съгласно Закона за нормативните актове, разпоредбите на нормативните актове се формулират кратко, точно и ясно, за да няма необходимост от различни тълкования за приложението им, каквито в момента възникват. Указания и тълкувания на нормативни актове се правят от вносителя.“

Преди два дни председателят на Общинсикя съвет в Хасково Таня Захариева обяви, че внася искане от съда да задължи кмета да изпълни решението на ОбС, също така сигнализира прокуратурата за бездействието на градоначалника. Според нея решението на ОбС се тълкува еднозначно – плаща се само лев на ден и изрази недоумение, че за някого това може да не е ясно.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (22)

  • 1
    Ма
    Майка на две деца
    48 -17
    15:44, 14 мар 2018
    Ей наглец, как подам като не ми я приемат бе. Твоите директорки треперят и казват че вие от общината не им давате да приемат декларации. Страх ги е от тебе, защото си зъл и отмъстителен. Не се оправдавай така евтино . На кого да я подам. Пък и защо да го правя. Нали като си записвам детето ми взимате всички данни бе , мушмурок. Защо си мислиш че като лъжеш си много готин . Утре ще отида и ако не ми я приемат ще ти донеса лично на тебе
    • Какво ядете там, круша ли? Браво! Я да видим, тъй както съм легнал, мога ли изяде една круша. Благодарим! Отде ги взимате вий тези неща?
  • 2
    Ке
    кеанския маймун
    32 -25
    16:04, 14 мар 2018
    Само да вметна, че тези директорки са от времето на Георги Иванов, Беливанов не знам да има директорки назначени. А декларацията я иска тая прословута НАРЕДБА приета от общински съвет. Ей тия вашите съветници дето ги избирахте , точно те писаха в наредбата че трябва да подадете декларация с адреса си.Ей тия съветници които вземат по 1000 лева заплата пък председателката им над 2 бона!!!! За кое да всяват смут и раздори ли? Щото не чмогат една наредба да направят като хората. Не е кмета. Човека ви казва не съм спирал и не съм отменял, а не знам дали има и това право. Що не пробвате да дадете декларация в градината ама наистина и тогава дрънкайте простотии по сайтовете.
    • Облекчението в таксите за градина бе прието на 26 януари, но на 5 февруари бе прегласувано заради техническа грешка. На практика решението влиза в сила в деня на приемането му, тоест от 5 февруари”…………….таксите за февруари се събират в месец март , но ползват преференция
      ” 1 лев на ден” , само ако си подадат декларация за ползване на тази преференция и към нея да приложат документ за адресна регистрация .
  • 3
    Hs
    Hs
    27 -11
    16:05, 14 мар 2018
    Боклук
    Изрично питах - казаха,че не им е променен софтуера и нямат заповед
    11 градина зад общината
    • То
      Това са лъжи
      17 -5
      18:16, 14 мар 2018
      • Софтуера им позволява да работят с новите такси. Ако обичате не си измивайте ръцете със софтуера.
    • Dariknews.bg
      Последни
      Региони



      ХАСКОВО
      Кметът: Ще наказвам директори, ако вземат по един лев такса за градина
      Беливанов ще внася нова докладна за таксите
  • 4
    Та
    Татко
    6 -14
    16:15, 14 мар 2018
    Зад Общината е 10, а не 11 градина. Виж коментара
    • 11
      11
      13 -3
      16:59, 14 мар 2018
      11 елхица
      Аман от тъпаци
  • 5
    Ма
    майката на майките
    28 -6
    16:16, 14 мар 2018
    мен ме върнаха от 18-та градина. Хайде сега маймуне пак говори. И хич не ми пика от кое време са тия директорки. Те слушат заповедите на човека от снимката.
  • 6
    Nm
    nmam dumi
    19 -7
    17:45, 14 мар 2018
    Наглец до вчера обжалва и неговите от Общината казват ,четова е невъзможно по 1 лев,асега тоя друго пее,Е толкова абсурден човек.
  • 7
    Мие си рьцете с директорките! Таските винаги се променят сьс заповед на кмета, указания за изпьлнение и единна декларация за ползване на преференция, еднаква за всички детски градини!
  • 8
    Лю
    любопитна
    6 -1
    18:16, 14 мар 2018
    Къде да намеря този новосъздаден чл.26 б ?
    Свалих "Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Хасково" и чл.26 не е изменян или допълван от 2016г ?
  • 9
    Nm
    nmam dumi
    10 -6
    18:31, 14 мар 2018
    Захариева е добър адвокат,но ангажиментите и са много.Помогнете и.
    • Ма
      мастикаджия
      20 -4
      18:51, 14 мар 2018
      Захариева е гладен адвокат.Не бъркай думите.
  • 10
    Въ
    Възпитател
    14 -10
    19:19, 14 мар 2018
    Как път случихме та толкова откъсан кмет.
  • 11
    12
    123.....5
    19 -5
    19:37, 14 мар 2018
    Тия в Общинския съвет да си бяха свършили по-добре работата и да е ясно за какво иде реч , да знаят хората какво да правят. Не само да си гласуват повишение на заплатите там! Това защо никой не го коментира!????
  • 12
    Пр
    принцесата от Монако
    7 -4
    23:39, 14 мар 2018
    Петък мина без отменени конкурси,без назначения и уволнения!Но днес, кметът пак ни изненада - в 15,15 се появи заглавие - "кметът дава таксите за градина на Апелативния съд в Пловдив"!В 15,30 -кметът - новите такси за градина са в сила!!!И следва едно дълго обяснение,че той,видите ли не бил съгласен ,но..........Кмете,като те попитаха съгласен ли си с промените,ти защо отговори с ДА !И в Монако гледаме вашите сесии!!!!
  • 13
    Ра
    Разбрано
    5 -4
    06:02, 15 мар 2018
    От всичко прочетено до тук ,разбирам,че цялата система в Хасково трябва да се смени,за да проработи нещо.Липсва комуникация.Има задръстване или затлачване да го кажем по ясно.Нещата не вървят.Сменете директори,персонали,чиновници,кметове .Хасково събудете се !Ако искате да има нормален режим на робота това е пътят.
    В моята фирма такъв застой бих изтраел точно един ден,това означава смяна на кадри.Хора,които вече са изчерпани ,като ресурс седят и плюят срещу вятъра са загуба и нерви и вреда за околните.Това нещо при социализъм можеше с петилетки да се скрива ,но при един капитализъм,където всичко е основано на принципа и секундата е загуба на пари.Просто сте ми смешни вие сте закъсала машина на времето.ПРОСТО ВИ ТРЯБВА ИЗКОРЕНЯВАНЕ нови ресурси нови кадри и така напред а не всеки ден да се въртите с остарели умове,които са си изпяли песента отдавна.
  • 14
    Nm
    nmam dumi
    7 -3
    07:08, 15 мар 2018
    От това по- хубав съвет какво чакате .Смяна!Те няма да си дадат оставките,Всички до един си увеличават заплатите,Кмет,съветници,администрация, а за децата пари няма.Наглост!Баламосват ни за да печелят време за пари,
  • 15
    43
    436128
    4 -3
    07:09, 15 мар 2018
    Тя и Настенката от школското общежитие е от времето на феодала, ама това не пречи да се спазва закона от следващия началник. Стига е вземала големите заплати тази нахална пенсионерка. От години й е време за пенсия, ама се натиска и не спира да прави интриги. Директорът прави само каквото тя иска. Никой не се съмнява защо. Резил.
  • 16
    Ра
    рандевю с настенка
    4 0
    15:56, 15 мар 2018
    Виртуално почти се влюбих в тази НАСТЕНКА.Запознайте ме с нея,па може и мен да ме огрее някакъв пост.А колкото до този /тази/която не може да се успокои с Настенка.Да ви кажа такива ги има във всяко училище и детска градина.Скоро в България пенсионната възраст ще се вдигне заради такива остарели откачалки,които пречат на младите да се реализират,заемат техните места и спят от заплата на заплата.Жалко за България,че си губи младите кадри.И нямало кандидати ами как да има като всеки пенсионер се натиска за работа в училища и градини или като стигне до пенсия не желае да се пенсионира.Инспектората по образование толерира пенсионерите ,министерството няма програма за младите кадри и наблюдение колко пенсионери се крият и заемат местата на млади специалисти.Направете една статистика и приемете закон ,който да е в плюс на младите кадри.Това е бъдещето а не тези,които вече са стигнали пенсионна възраст и продължават да дремят и си мислят ,че са в полза на образованието.Просто всеки се изчерпва като ресурс.Моля ви запознайте ме с Настенка па може и да си допаднем и да ме хареса за някой пост,че от пенсионери не успявам да си намеря работа.Моля виииии.
Последни новини