Захариева за Ердоган: Нашата душа също може да бъде доста широка

Ердоган изброи много балкански държави, не само Кърджали. Нашата душа също може да бъде доста широка, заяви пред БНТ външният министър Екатерина Захариева.
 
Тя изтъкна, че на Балканите границите са се местели много интензивно. Фактът е обаче, че границите са такива каквито се, отсече Захариева. Първият ни дипломат не вижда полза от подобна реторика.По повод позицията на руския патриарх Кирил, Захариева коментира, че не е приятно да се държи такъв тон в която и да е българска институция. По нейно мнение редно е както сме благодарни на Русия винаги, така и да бъдем благодарни и на други страни, допринесли за Освобождението ни.
 
Особената интензивност на руските реакции е свързана с изборите в Русия, предполага Захариева.
 
Припомняме, патриарх Кирил изрази претенция към това, че България е освободена не от други държави, а само от Русия. Това изказване бе последвано от множество реакции. Вицепремиерът Валери Симеонов нарече патриарх Кирил контрабандист и се възмути как е възможно руският патриарх да "да раздава правосъдие пред българския президент". От своя страна лидерът на "Атака" поиска от Валери Симеонов да се извини официално.
 
БСП също смята, че руският патриарх трябва да бъде защитен от нападките след визитата му в България. От "Воля" настояха парламентът да се разграничи и от позицията на Валери Симеонов, и от тази на Волен Сидеров.
 
От ГЕРБ настояха за разсекретяване на разговора между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил. Пресслужбата на държавния глава отговори, че стенограма не е водена по време на срещата и разговорите не са били засекретявани.Захариева е категорична, че приоритетът за Западните Балкани не е само за 6 месеца, а е дългосрочен. Захариева е убедена, че имаме какво да споделим с Гърция като една от най-старите членки на ЕС и Румъния и ние като едни от най-новите.
 
Първият ни дипломат е доволна, че Румъния ще подкрепя българският приоритет за Западните Балкани. Този фокус ще бъде поддържан и по време на румънското европредседателство.
Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини