Външно министерство към Ердоган: Днешните държавни граници са утвърдени с международни договори

Днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори. Това се казва в разпространена до медиите позиция на Министерство на външните работи, по повод коментар на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

В своя реч в неделя, той обяви за Кърджали и още няколко града от различни държави, че макар в границите на други страни, "те са част от нашите душевни граници". Ето и пълният текст на позицията:

По повод коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали, Министерството на външните работи на Република България отбелязва:

- всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.

- ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните.

- в действителност, днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини