При прегледите в Очно: всеки четвърти в риск за глаукома

Изображение 1 от 5

    Близо една четвърт от изследвалите се за глаукома са в риск за очното заболяване. Това се установи още в първия ден от началото на безплатните прегледи в Очно отделение на хасковската болница.

    От тествалите се 18 човека, четирима са с повишено очно налягане, което уврежда очния нерв и води до намаление на зрението. При тях е необходимо да се направят допълнителни изследвания – замерване дебелината на роговицата (пахиметрия), прави се периметър, обясни началникът на Очно отделение д-р Теню Тянков. Препоръчително е обаче очното налягане, което обикновено трябва да е в рамките на 18-19 мм живак, да се измерва рано сутринта, тъй като по-късно през деня се покачва.

    Една от тествалите се пациенти беше 68-годишната Тонка Еленкова, която имаше завишено очно налягане. Жената дошла да се изследва профилактично, тъй като случайно разбрала за безплатните консултация от своя приятелка, с която чакаха пред кабинета за очни прегледи. Еленкова остана изумена, че очното й налягане е завишено, което подсказва за риск от глаукома, тъй като в семейството й нямало хора, страдащи от заболяването.

    Глаукомата или зелена звезда се наблюдава предимно при възрастни лица (над 60 години), но според Световната здравна организация всички пациенти над 40 години подлежат на ежегоден контрол на вътреочното налягане. При млади хора се среща по-рядко. Заболяването води до необратимо увреждане на зрението и в нередки случаи до пълно ослепяване.

    Подобни безплатни прегледи бяха извършени и през декември миналата година. Тогава при шестима беше доказана глаукома от изследвалите се 80-90 души, каза д-р Тянков. Тъй като глаукомата е изключително тежко заболяване се счита, че каквото вземе, не връща. „Ако на едно дърво му изсъхнат корените, нови не могат да му се присадят“, коментира медикът. Той заяви, че все пак има лечение, което започва с капки. Ако не се компенсира, се предприема оперативна намеса.

    Безплатните прегледи продължават в четвъртък и петък, но всички часове са заети с предварително записани.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ив
      Иво
      24 0
      12:39, 14 мар 2018
      Тази алчна пенсия още ли работи...
    • 2
      Ва
      Василев
      10 0
      17:04, 14 мар 2018
      Разби очното.Ако не е дъщеря му,която в интерес на истината е свестен човек,досега ще ше да си стои в частния кабинет.Алчен в мозъка на костите,и господ го наказва и пак продължава.
      • Ко
        Колева
        4 0
        17:24, 14 мар 2018
        Коя му дъщеря е свестен човек?
    • 3
      Ив
      иван
      11 0
      18:46, 14 мар 2018
      Този алчен и нагъл доктор трябваше да изгние в затвора,кой го държи,той е само за господари на ефира. Не вярвам да има хора на които да не е взел пари.той е доказан престъпник
    Последни новини