Работна група с водещи експерти започна оглед на голямото свлачище край Тикале

Кметът Николай Мелемов откри днес заседанието на експертната  работна група във връзка с проблема със свлачището при Тикале, което затвори пътя Смолян – Мадан.

След срещата в общината, експертната  група замина на оглед и картировка на свлачището, след което ще се дадат препоръки за спешни мерки за стабилизиране на свлачищната зона.

„Радвам се, че тази среща се случва, за да се вземат важни решения, които да успокоят хората и да набележим адекватни мерки за справяне със ситуацията“, посочи Мелемов.

В заседанието участват водещи геолози, експерти, представители на държавни и общински институции, ангажирани с проблема. Председател на експертната група е доц. д-р Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия университет. Той посочи, че задачата им е да извършат инженерно-геоложки оглед на свлачището, да направят предварителна оценка и да набележат мерки за стабилизиране на терена в този участък и успокояване на процесите. Ще предложат възможности за постепенно отваряне на пътя и възстановяване на движението, ако на този етап това е възможно.

До 19 март експертната комисия трябва да даде становището си за възможностите за стабилизиране на проблемния участък. Първоначалните огледи и видео кадри с дрон над свлачището показаха пукнатини с размери до 100-150 метра.

Пътят Смолян – Мадан остава затворен заради свлачището при Тикале, а като обходен маршрут се използва трасето Смилян – Рудозем. В момента се изгражда и обходен път от с. Влахово до с. Тикале.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини