Единствената двойка щъркели, живееща в Смолянска област, се завърна

    Докато в Смолян още обличаме зимните якета и ботуши, в Доспатско вече посрещат щъркели. В село Барутин пристигнаха и първите прелетни птици, които според поверието носят пролетта и дават знак за сваляне на мартениците.

    Първите щъркели са забелязани на 11 март от местните хора, които вече се радват на новопристигналите гости от юг, макар че според тях тази година те са подранили. Смолянска област е с най-малко двойки от бял щъркел, като според данни от последното преброяване през 2005 г тя е била една единствена. В периода 1979/ 1984г двойките са били шест. Макар птицата вече да не е от изчезващ вид, тя се среща изключително рядко в Смолянско.

    Официално единствената двойка щъркели обитава района около село Барутин и яз.„Доспат“.

    При сравняване числеността на рисковите гнезда от последните две преброявания се заключава, че през 2005 г., на фона на изключително ниската численост на популацията на белия щъркел в областта (1 гнездяща двойка и 1 необитавано гнездо), видът е на прага на изчезване от района. /цитат от книгата „Белия щъркел в България“, издание на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) /

    По време на преброяването през 2005 г. е констатирано, че за обитаваното от двойката щъркели гнездо не съществува риск от запалване или разрушаване, тъй като техниците от „Електроразпределение“ – клон Смолян, са монтирали дублиращ стълб, върху който са прехвърлени проводниците. Според местните хора обаче в района са засичани и други птици, но експертите смятат, че най-вероятно става дума за преминаващи, а не за гнездещи птици.

    СмолянБГвестинет

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини