Вече ясни промените в наредбата за домашни любимци в Смолян, вижте къде ще ви глобят, ако ги разхождате

Община Смолян издаде указания за задълженията към собствениците на кучетата на територията на Община Смолян. При констатиране на нарушения извършителите ще се наказват с глоба до 1000 лв.

След като през юни 2017г.  телевизия еТВ излъчи репортаж за предвидените промени в наредбата, собствениците на кучета в Смолян и общината скочиха срещу забраната да ги разхождат на публични места. Ето и мненията, изразени от смолянчани тогава:  http: //www. haskovo.net/news/430664/Valna-ot-gnyav-zalya-socialnite-mrezhi-sled-reportazh-na-eTV-za-naredbata-za-kuchetata-v-Smolyan

Сега промените са направени, а обществените места със забрана са изброени изрично.

Стопаните са длъжни да разхождат любимците си с нашийник и повод, а представителите на едри породи на къс повод и намордник. Те трябва да не оставят любимците си без надзор, да събират фекалиите при разходка на публични места, като трябва да носят и документите им когато са навън.

Изрично се забраняват разходките в района на детски ясли и градини, спортни площадки, дворове на здравни заведения, такива за социални грижи или места, обозначени със забранителни табели.  Забраната визира и лицата, които са извели на разходка животните – те не трябва да са малолетни, тоест ненавършили 14 г.

Насъскване на кучетата едно срещу друго също е сред изрично изброените забрани за собствениците им, които също така нямат право да ги отглеждат в около блокови пространства, открити тераси и общи за живеещите в сграда стълбищни площадки.

До 31 март 2018 г. е срокът за регистрация и пререгистрация на домашните любимци. Внася се годишна такса от 20 лв., като трябва да се носи и ветеринарномедицинския паспорт на кучето. Изискването за регистрация и плащане на такса важи и за ловните кучета, се посочва още в задължителните указания на общината. Промяната е в сила от 19.02.2016 г. след последните изменения на Закона за ветеринарномедицинската дейност. От такса са освободени собствениците, които използват кучетата като водачи на инвалиди, служебни кучета, тези, използвани за опитни цели и от БЧК. Кастрираните кучета също са освободени от такси, както и тези за охрана на селскостопански животновъдни обекти. За първата година от регистрацията стопаните не плащат такса за четириногите, които са с поставен микрочип.

Вписването в общински регистър за домашни кучета се извършва в стая № 441, 4 етаж в сградата на Община Смолян.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    3 0
    15:20, 14 мар 2018
    До тука , добре, но искам да попитам. Кога общината ще предприеме някакви мерки за справяне с бездомните кучета. Знам, че е много по лесно да хванат няколко граждани , да ги глобят и да отчетат дейност, но да не си мръднат пръста за едни други кучета , броят на които започва да става заплашителен.

Още новини

Последни новини