Топексперт за свлачището край Тикале: До 10 дни хората ще имат път

Изображение 1 от 4

    Вариант със сигурност ще се намери до 10 дни, като на 19 март ще стане ясно дали ще се отвори за движение едно платно или ще се довърши обходния път, който вече се прави. Това са възможностите, които на първо време даде ръководителят на експертната група доц. д-р Стефчо Стойнев.

    Първоначалната оценка от огледа на експертната група, направен на 14 март по обяд, показват, че в свлачището край Тикале, което затвори пътя текат процеси на бавна стабилизация. Срутването е със значителен обхват и голям обем скални маси са затрупали пътя, но змерванията на стълбите и мрежата, направени от Енергийния системен оператор, показват, че от няколко дни няма движение на свлачищните процеси.

    „Това е успокоително, на този етап имаме конфигурация запазваща динамика, но опасност от свличане има, особено при дъжда, който вали“, каза ръководителят на експертната група доц. д- Стефчо Стойнев.

    Експертите коментираха още, че дъждовете са основна причина за свлачищните процеси и трябва да се действа много внимателно, защото при ново оводняване на земните пластове в района, има реална опасност от нови свличания на скали и пръст. Все пак специалистите добавиха, че за кратък период, което не е характерен за такова голямо срутище, се върви към стабилизация и затова по-лесно ще се вземе решение за укрепване и отваряне на пътя. Ако валежите продължат обаче скалните маси няма да се пипат, защото това би активирало отново свлачището по склона нагоре, което ще наруши водопровода и далекопровода.

    „На този етап, според атмосферните условия, ще се опитат аварийни решения. Дали ще се предприемат аварийни мерки по отварянето или ще се реши да се ускори процеса на прокарване на обходния път, когато е готов докладът, ние ще дадем предложение“, добави доц. Стойнев и уточни, че аварийното укрепване не включва разчистване на целия път, а ще бъде възможност да за преминаването на леки коли и хора, но при особен режим. Експертът обаче отново подчерта, че опасността е голяма и мониторинга на хората трябва да продължи.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини