5 000 европейци се бият под знамето на "Ислямска държава"

Сериозни задачи пред сигурността отчете шефът на Европол Роб Уейнрайт след Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол, която се проведе в София.
 
В редица европейски общества има радикализирани групи, посочи той. Може би над 30 000 са терористите в Европа, по данни на службите за сигурност. 
Уейнрайт успокои, че не всички тези хора смятат да извършат терористичен акт. "Наша цел е да се увеличи и обменът на информация, за да разберем как еволюират заплахите през границите", изтъкна той и добави, че Европол надмина 1 млн. съобщения през миналата година.Около 5 000 са наемните бойци на "Ислямска държава" от ЕС. 800 са от Западните Балкани, стана ясно от думите на председателя на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов. Ще се търси механизъм да се ползва разузнавателния капацитет на Великобритания след Брекзит. "Сигурността е над всичко", посочи Цветанов.
 
Джулиан Кинг, еврокомисар по сигурността, също увери, че сътрудничеството с Обединението кралство ще бъде възможно най-тясно, тъй като заплахите са общи. 
А за спора с Русия по случая Скрипал той бе лаконичен: външните министри от ЕС били силно разтревожени. В края на седмицата щяло да има ясно послание на ЕС към тези, които стоят зад това ужасяващо събитие, по думите му.
 
На брифинга след срещата бе засегната и темата за фалшивите новини. Екип в Брюксел изследва фалшивите новини. Имало и данни, че някои от дезинформациите идват от Русия.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини