Създават нов тип процесор за "тежка" обработка

Xilinx анонсира проекта Everest. Първите чипове ( 7nm FPGA SoC Hybrid) ще се появят по-късно през 2018 год.

Компютърните чипове се развиват, но продължават да са доста "твърди в позициите си". А технологиите напредват и все повече се доближават до момента, в който сегашните процесори ще започнат да изнемогват. Затова са нужни нов тип процесори, които да могат да се справят с повишеното натоварване. Компанията Xilinx прави точно това, съобщава онлайн изданието CNET, пред което тя разказва повече за проекта си.

Той е с кодово име Everest и може да бъде реализиран още следващата година. Първата му версия обаче няма да се предлага в потребителска електроника. Everest ще е насочен към програмистите и компаниите за облачни услуги с голям брой сървъри.

Смисълът на Everest не е да замени изцяло класическите процесори, казва Виктор Пенг, изпълнителен директор на Xilinx. Компанията не е позната, но всъщност е много стара. Основана е през 1984 г. Тя е разработила много технологии при микропроцесорите, полупроводниците и др.

От 4 години насам тя е вложила над 1 млрд. долара и е назначила 1500 инженери само за разработката на Everest. Новият чип комбинира няколко технологии и системи в една. Сред тях е FPGA на самата компания, класически процесор, памет и др. Чипът има свойството да бъде препрограмиран за хилядни от секундата. Това означава, че може да бъде конфигуриран, за да извършва специфични дейности. А бързата функция за препрограмиране означава, че процесорът може да бъде използван за най-различни дейности за много кратък период от време.

Целта е Everest да помага на традиционните процесори и да извършва "тежката" обработка. По този начин капацитетът на дейта център и сървърите в него може да се увеличи значително. Освен това чипът може да се използва постоянно, вместо ресурсите му да стоят в режим на изчакване докато станат нужни. Всичко това може да позволи създаването на нови услуги, както и да повиши скоростта и прецизността на изкуствения интелект като цяло.

Xilinx се надява, че Everest ще се хареса не само на хардуерните компании. Целта на компанията е тя да спечели и програмистите, които да започнат да създават софтуер, който да може да се възползва максимално от възможностите на новия хардуер. "По-бързо, по-добро и по-евтино вече не се случва. Интелигентният и свързан свят трябва да може да се адаптира и трябва да използва ускорение", казва Пенг.

Everest е именно "ускорител", а не самостоятелен процесор. Разликата е, че не е направен да извършва само една функция, а ще може да се препрограмира почти моментално за най-различни дейности. Xilinx смята, че в рамките на 5 години може да направи програмирането за такива чипове толкова лесно, колкото е и за традиционните процесори.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини