България рекордьор по ръст на затворниците. Преглед на печата

"Сега":

Радев: Не може до всяка дупка да сложим полицай

"Разбира се, че до всяка дупка няма да има полицай, това, което и вие буквално чухте от премиера, но ние навсякъде, където и досега сме го правили, но сега с по-голяма активност, ще дадем предписания". Това заяви вътрешният министър Валентин Радев ден, след като премиерът Бойко Борисов нареди до всички дупки по пътищата да има полицай или чиновник. Защото има на места отворени такива ями, които сега, като падне дъждът, не се виждат и ще се пребие човек... Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва - всички ги изкарвате навън и докато не се поправи - стоят, алармират", заяви Борисов на оперативно заседание в Министерския съвет в понеделник.

Това няма как да стане, но пък Радев се е договорил с регионалния министър Николай Нанков да работят за подобряване на пътищата, обясни самият той. Функцията на МВР обаче била само контролна - да подава сигнали, а регионалното министерство трябвало да поправя настилките.

Избори. 

"Монитор":

Избираме новите евродепутати на 26 май

Евровотът през 2019 година да се проведе между 23 и 26 май. Това реши Съветът на ЕС по общи въпроси, като постигна споразумение в кой времеви прозорец гражданите на ЕС ще могат да изберат своите представители в ЕП. Тъй като по традиция у нас изборите се провеждат в неделя, по всяка вероятност българите ще изразят предпочитанията си за представителите на страната ни в следващия състав на ЕП на 26 май. Съветът реши все пак да се консултира и с ЕП за решението за датите, преди окончателното му приемане.

Евроизборите се провеждат на всеки пет години, а съгласно Акта за избор на членове на ЕП от 1976 година, през 2019 година следва да се проведат от 6 до 9 юни. Много от държавите членки обаче са преценили, че това е невъзможно, тъй като тогава е Петдесетница. Именно затова Съветът се съгласил да определи алтернативни дати.

Оздравяване. 

"24 Часа":

"Пирогов" слива клиники и отделения - от 46 стават 30, без съкращения на медици

 "Пирогов" пристъпва веднага към изпълнение на 3-годишен план за финансово оздравяване, предложен в сряда от Министерството на здравеопазването. Това ще се случи без съкращаване на нито 1 лекар, медицинска сестра или санитар. Няма да се ограничава и достъпът на пациенти.

"Целта е да оптимизираме разходите и в същото време да не си изпускаме ценните кадри, напротив, привличаме млади лекари - в болницата специализират рекордните за лечебно заведение 130 млади колеги.

Като водещ механизъм за изпълнение на плана за оздравяване ще се оптимизират структурите с еднаква дейност в спешната болница и за рационално използване на сградния фонд.

Затворници. 

"Монитор":

България рекордьор по ръст на затворниците

За 2016 година страната ни е първенец в Европа по ръст на броя на затворниците. Това сочи статистика на Съвета на Европа относно броя на лишените от свобода граждани в европейските страни.

Спрямо 2015 година през 2016 година в България броят на затворниците е нараснал с 10.8%. За равносметка - броят на затворниците в Турция за този период се е повишил с 9.5%. След това в статистиката се нареждат Чехия, където ръстът е 7.6%, Сърбия - 6.6% и Дания - 5.5%, съобщи "24 часа".

България е сред държавите, където е регистриран най-голям брой затворници, осъдени за кражби. При средно 30 осъдени за кражби на 100 000 души население за цяла Европа, у нас лишените от свобода за кражба са 37 на 100 000 души. С по-лоши показатели в тази графа са само Азербайджан (38,5), Турция (42.7%), Полша (47.8%) и Грузия (231.7%).

Към септември 2016 г. у нас е имало 8347 затворници, включително задържаните в арестите. Всеки задържан е разполагал средно с по четири квадратни метра жизнена площ. У нас има общо 9670 места за затворници, от които 8127 са в затворите.

Бедствие. 

"Сега":

Язовирите в селата Екзарх Антимово и Церковски преливат

Заради поройните дъждове и активното снеготопене преливат двата язовира в карнобатските села Екзарх Антимово и Церковски, съобщи Btv. Започнало е контролирано изпускане на водоемите, които се оттичат в местна река. Водосборът обаче попада в с. Сърнево, което реката пресича.Затоваie.селото е в очакване на приливна вълна, а хората се готвят за частична евакуация. Имотите в непосредствена близост до реката и в ниските части на населеното място се обграждат спешно с диги от торби с пясък. В селото живеят 150 души.

От двете му страни има над 10 каскадни язовира, които се изпускат контролирано. Арендаторът на част от водоемите, който преди обяд е минал да предупреди хората за възможна преливна вълна, съобщи по-късно, че опасността според него преминава, тъй като е възможно част от водата да се разлее по нивите и да не стигне до селото. Хората обаче се тревожат и ще изкарат поредна неспокойна нощ

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини