Пътят Смолян-Мадан остава затворен поне 6 месеца, свлачището било от 20 години

Пътят Смолян – Мадан, в района на село Тикале, където падна голямо свлачище, ще остане затворен за около половин година, съобщи председателят на Пътната агенция инж. Дончо Атанасов. Геолозите смятат, че към момента пътят не може да бъде разчистен, защото има опасност от нови свличания, каза инж. Атанасов и допълни, че следващата седмица ще бъде готов обходният път от Мадан за Смолян. В засегнатите от срутището 11 населени места живеят около 3000 души.

 „Още на 10 март в събота, а и в неделя, бяхме на свлачището заедно с институциите, имащи отношение към проблема. Веднага от община Смолян подготвихме необходимите документи на хората, през чиито имоти ще минава обходния път, за да не се губи време. Пътят е държавен, работата на Общината е да бъдем в помощ на хората“.   Това заяви кметът Николай Мелемов на среща в Търън с жителите и кметовете на населените места, блокирани от свлачището край Тикале.  

Според Мелемов нито един ден от кризисната ситуация със свлачището не е проспан.

Дългосрочно, най-правилното и трайно решение е изграждането на обходния път, а срочното е укрепване на срутището, коментира и областният управител Недялко Славов.
Кметът на Търън Явор Говедаров посочи, че социално напрежение вече няма, няма и страдащи хора. Магазините се зареждат нормално, учениците и хората пътуват до работните си места и училищата в областния град. Говедаров посочи, че е кмет от 35 години, а това свлачище е от 20 години и сега се е активизирало.

СмолянБГвестинет

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини