Хасково с почит към композитора Александър Танев

„Аз съм хасковлия“. Така се е представял композиторът и дългогодишен председател на Хоровия съюз в България Александър Танев, където и да отиде по света, макар да е роден в Будапеща в Унгария, откъдето е неговата майка. С Хасково обаче го свързва рода на баща му.

„Хасково винаги е било в сърцето му“, разказа дъщерята на Александър Танев пианистката Борислава Танева, която е в града за съвместен концерт на 21 март с Камерния оркестър на Хасково. С него ще започнат и честванията на 90-годишнината от рождението на композитора, коята ще бъде отбелязана в още няколко градове на страната.

На сцената на театъра от 19 часа утре вечер под диригентската палка на Цанислав Петков зрителите ще чуят части от рядко изпълняваната творба на професор Танев- „Концерт за струнен оркестър“. Борислава Танева ще изсвири няколко пиеси от сборника на баща си „Легенди за България“, в който композиторът изобразява 13-те века от създаването на родината.

В богатия си творчески път Александър Танев е автор на повече от 70 хорови песни, които и до днес са част от представителния репертоар на съставите у нас. Композирал е камерни и музикално-сценични произведения, маршове. Създател е на 3 оратории за солисти, смесен хор и оркестър "Летопис на свободата" и "Заветът", а композицията му от 1985 година "Родна земя" е писана по повод 1000 години от основаването на Хасково и е изпълнена за първи път именно в родния град на баща му. Някои от музикантите от настоящия Камерен оркестър на Хасково още си спомнят за добрата работа в репетиционния период с професора.

Преди концерта, с който Хасково ще почете проф.Танев, зрителите ще могат да видят и изложбата във фоайето на театъра, разказваща за творчеството, мисионерството, неуморимия дух на Александър Танев. Подборът на фотосите от семейния архив на Таневи е ситуирал върху 10 пана с текстове художникът Орлин Атанасов.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини