Изравняват заплатите на надзирателите и охраната с тези в МВР

С 15 млн. лв. от бюджета ще бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за поетапно увеличаване и изравняване на заплатите на надзирателите с тези на колегите им в МВР. Това каза след заседание на Министерски съвет правосъдният министър Цецка Цачева, съобщава news.bg.
 
Месеци наред синдикатите в двете главни дирекции ГД "Охрана" и ГД "Изпълнение на наказанията" протестираха активно с искане за 20% увеличение на заплатите и изравняването на възнаграждението за специфични условия труд с тези на колегите им от МВР. Увеличението обаче няма да е на калпак с определен процент, а ще е за позициите, в които има драстично изоставане от сравнително аналогични на колегите им в МВР.
 
"Принципът, който се уточнихме да се спазва, е за онези позиции и длъжности, където в момента действително има разлика по отношение на възнагражденията на колегите им за същата позиция в системата на МВР", заяви Цачева.
 
Цачева посочи, че по време на преговорите, е била предоставена сравнителна таблица за това на позиция в двете дирекции, аналогична по правен статус на позиция в Закона за МВР да се търси увеличение за тези позиции, където разликата съществува и е налице.
 
"Министър-председателят бе категоричен, че сумата, която може да отпусне правителството е за онези трудови характеристики, които са най-тежки и за хората, които пряко са в контакт с лицата, изтърпяващи наказание лишаване от свобода", увери Цачева.
 
Министър Цачева уточни, че в края на миналата седмица синдикатите са приели първоначално предложените им на съвместна среща с финансовия министър Владислав Горанов 6 млн. лв. за изравняване на базата. "Това са средства за специфични условия на труд, които към този момент в системата на МВР са в размер на 190 лв., а в двете дирекции към Министерство на правосъдието бяха 95 лв." Тя изтъкна, че вчера са били поканени на среща от министър-председателя Бойко Борисов. По негово предложение по ред, определен съвместно с представителите на синдикатите и администрацията на министерството, ще се извърши увеличение в размер до 15 млн.лв. общо със сумата от 6 млн. лв., която предварително е била предложена на служителите.
 
Министър Цачева заяви, че е уточнен конкретен график, който поетапно ще се изпълнява. Протестните действия са спряни до петък, когато се очаква синдикатите да информират своите членове.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини