Президентът Радев се среща с Ердоган

Президентът Румен Радев отговори на отправената от турския му колега Реджеп Тайип Ердоган покана за провеждането на лична среща. Радев изпрати писмо, в което пише:

„Споделям изразеното от Вас желание да проведем лична среща в близко бъдеще. В тази връзка, предлагам тя да се състои в рамките на предстоящата Среща на върха на НАТО през юли тази година в Брюксел, където ще имаме възможност да обсъдим по-задълбочено развитието на сътрудничеството и диалога на най-високо равнище между нашите страни“.

Припомняме, че на 26 март, понеделник, Ердоган идва в България за среща с лидерите на Европейския съюз. На нея турският президент ще разговаря с председателите на Европейския съвет – Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на ротационното председателство Бойко Борисов. Целта на срещата е Турция да потвърди ангажимента си да задържи близо 4 милиона мигранти на своя територия. В замяна южната ни съседка ще получи втория транш от европейски средства за подпомагане на Анкара за справяне с кризата с бежанците.

Тази среща беше уговорена при посещението на германския канцлер Ангела Меркел в България през януари. Тогава тя приветства инициативата на премиера Бойко Борисов за среща с Ердоган. 

След визитата на Меркел държавният глава Румен Радев каза, че според него не е нормално български премиер и германски канцлер да съобщават за визита на чужд президент и Радев да разбира от медиите за това. 

Днес.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини