Д-р Дариткова: Ще подкрепим кампанията за прегледи на децата и в други региони

"Кампанията „Детско здраве“, която УМБАЛСМ „Пирогов“ организира днес и в Смолян, има нужда от парламентарна подкрепа и здравната комисия ще я окаже". Това обяви д-р Даниела Дариткова, която освен педиатър е и председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

„Целта е да се координират усилията и тази кампания да бъде повторена не само в рамките на Смолян, а и да се посетят други региони на страната, защото е важно всички деца да имат равен достъп до специализирана медицинска помощ“, коментира д-р Дариткова. По думите й подобна акция се възприема изключително добре защото родителите получават възможност да заведат децата си за преглед от специалисти, които липсват на територията на областта и на място да получат консултация с насоки за случаите, когато има установена патология.

Д-р Дариткова се включи в кампанията „Детско здраве“ в Смолян със седем специалисти от „Пирогов“, за която се бяха записали 150 деца с различни здравословни проблеми. Лечебното заведение за спешна медицина в София отбелязва 5 години от началото на национална програма, насочена към детското здраве. В специализираната кампания участва и изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. Асен Балтов.

„Откакто стартирахме през март 2013 г. до този момент сме прегледали над 4500 деца. Имаме подкрепата на д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, за да разгърнем кампанията. Тя се ангажира да помогне възможно най-много деца на България да имат достъп до високоспециализираната профилактика на програма „Детско здраве – Пирогов”, като кампанията премине под егидата на Комисията по здравеопазване“, обобщава идеологът на програмата д-р Асен Меджидиев.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини