Превъртаме часовниците с един час напред

От тази нощ се преминава към лятното часово време. Това трябва да стане в 03:00 часа (25 март) като преместим часовниците с час напред. Лятното време ще остане в сила до 28 октомври, когато ще се върнем към астрономическото време с един час назад.

Смяната зимно/лятно време в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на ЕП и Съвета на ЕС. Текстът предвижда във всяка държава-членка периодът на лятното часово време да започва в 01:00 ч. по Гринуич в последната неделя от март и да завършва в 01:00 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години обаче редица държави се отказват от превъртането на часовника. В Европейския съюз мненията да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята - без смяна. През февруари 384 депутати на ЕП също гласуваха за премахването на лятното часово време, но самото му изпълнение е далеч напред в дневния ред.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини